Treceți la conținutul principal

Dizidenţa buzoiană - Codul lui Jan BZ IV


Bună ziua!
Vă rog să treceţi prin filtrul critic al redacţiei acest articol şi să faceţi modificări, corecturi, adăugiri considerate necesare unei bune înţelegeri a textului. Oricum e plagiat după un cod doar de mine ştiut.
Vă mai aduc la cunoştinţă că la Buzău se munceşte. Membrii filialei, sub conducerea mea destoinică, au început o muncă de cercetare transdisciplinară pentru a identifica rolul pe care l-au avut buzoienii în realizarea statului unitar, multicultural şi supratolerant în care ne desfăşuram activitatea, atunci cand ne-o desfasuram.
Pentru a vă domoli curiozitatea, poate puţin invidioasă, pe care v-am stârnit-o, vă divulgăm câteva dintre coordonatele care au declanşat râvna noastră. Vom folosi metoda "prin descoperire" combinată cu metoda"brainstorming", apreciate, utilizate şi de Socrate, un filozof iubit la Buzău.
Aşadar,

- Aţi auzit de Milcov?
-Ce este?
- Când şi cine a făcut un apel ca Milcovul să fie secat?
-Ce interes avea?
-Cine ar fi putut să-l soarbă mai repede şi mai bine?
Iată câteva întrebări care ne-au stârnit pe noi buzoienii şi ne dau dreptul să credem, că mai devreme sau mai târziu, Buzăul va deveni un spaţiu cultural important, intens mediatizat.
Vom continua cercetările şi sperăm să găsim dovezi ale "Istoricului sorbit de Milcov"
Cam atat din viitoarea metropolă Buzău.
Şeful filialei buzoiene a LOCB - Jan Manta, prof din mediul rural.
Din nou :
"Mai târziu, aveam să aflu că scriitorii perioadei cuprinse între anii 70-80 poartă numele generic de optzecişti. Unii dintre ei au avut şi o aşa numită “literatură de sertar” pe care au publicat-o după anii 90 şi, prin care, spun ei, au făcut disidenţă în vechiul regim.
În lipsa unei instanţe obiective care să constate câtă disidenţă s-a prestat, să luăm ca bună ceea ce spune un vechi proverb lituanian : ”fesa bună găseşte întotdeauna scândura potrivită”, plagiat astăzi pe una din crucile Cimitirului Vesel de la Săpânţa, în forma necenzurată: “Ioane, gura ta / vorbă dulce mai grăia /dar cui folosea/”.
Un sofist grăbit, în pauza dintre două cafele tari, ar concluziona apodictic că eu şi văru Costel suntem optzecisti şi dintr-un anumit unghi,oricum obtuz, ne-am vedea şi disidenţi. Evident, păstrând proporţiile, aducând la acelasi numitor comun şi apoi rezolvând ecuaţia cu cele două necunoscute, mai exact cu cei doi necunoscuţi, eu şi văru Costel, s-ar găsi lesne soluţia ieşirii din criza economică în care ne zbatem."

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii