Treceți la conținutul principal

CODUL LUI JAN BZ V cu o scrisoare introductivă


Bună ziua, multe scuze pentru întârziere!
Treburile administrative ale filialei Bz nu mi-au dat răgazul necesar îndeplinirii atribuţiunilor pur intelectuale, manifestate în cazul meu, prin scris, citit şi meditat.
Despre concitadinii mei, aceşti nordici ai ţinutului Valah, în perioada sărbătorilor de iarnă:
Ei sunt oameni, cum să spun eu ca să înţelegeţi mai bine, ca un fel de « faini ». Ei merg la serviciu, atunci cand îl au. Ei se ocupă şi cu agricultura. Ei sunt mulţumiţi cu modul lor de viaţă. Ei se mai şi distrează, când au timp liber. Ei sunt ascultători.Ei sunt patrioţi. Ei merg duminica la biserică şi sâmbăta la stadion. Ei îşi păstrează nealterat tradiţia moştenită de la înaintaşi. Ei cântă colinde în perioada sărbătorilor de iarnă. Ei se uită la televizor.

Ce fericiţi sunt buzoienii!
P S Vă invităm la noi în ţinutul Buzăului,ca să vă convingeţi de ospitalitatea bucovineană.

"Optzecişti, disidenţi, sau nu,va decide posteritatea. Eu şi văru Costel ne-am făcut doar datoria faţă de ţară, în general şi faţă de cititorii noştri, în special.
Devenisem din ce în ce mai cunoscut. După cei patru membri ai familiei au luat la cunoştintă despre preocupările mele literare, unchii şi mătuşile care ne vizitau cu diverse ocazii. Ascultătorii mei erau cu atenţie selectaţi.Nu-mi citeam producţiile decât apropiaţilor trecuţi de o anumită vârstă,cu experienţă de viată,care mă apreciau înainte să fi aflat de inclinaţia mea spre scrisul cu şi fără rimă. Scriam cantitativ. Nu mă interesa decât numărul de strofe, pagini şi de admiratori. Atunci când nu-mi atingeam norma propusă, începeam să scriu mai mare, mai rar şi cu multe tăieturi.
Cel mai greu îmi era însa, cu inspiraţia. Auzisem de la văru Costel că atunci când vine simţi aşa,ca un gol în stomac, o căldură interioară, un mic tremur şi mâna se duce instantaneu spre hârtie şi spre ustensila de scris. De aceea, este bine să ai la tine mereu cele necesare scrisului pentru că nu ştii când îţi vine inspiraţia. La el venea seara şi rămânea până a doua zi spre prânz . Trebuia să-i arunc cu pietre în geamul dinspre stradă ca să-l trezesc şi să eliberez muza. Locuiam pe strada Coloniilor.Eu la numărul 47, iar văru la 49. Inspiraţia nu trebuia decât să sară gardul dintre noi pentru a-şi îndeplini misiunea sacră. Cu siguranţă, exista o muză a străzii, a blocului, a cartierului, a oraşului şi una de ţară. Ele sunt organizate ca şi comunităţile umane." (autor Jan Manta de la Buzău)

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii