"Măsuri fără precedent în învăţământul românesc! Cum comentaţi?"

După ani lungi de aşteptare şi grele încercări pentru învăţământul românesc proaspăt ieşit dintr-o epocă de funebră amintire, problema furtului intelectual, a copiatului la examene, teze şi lucrări de control, a plagiatului "gros şi nesimţit" (după cum formulase cu ceva ani în urmă un istoric din urbea someşană) pare să se rezolve. Dinspre Ministerul Educaţiei vin veşti liniştitoare pentru societatea românească dezgustată de cota ridicată a furtului şi veşti  înspăimântătoare pentru cei obişnuiţi să trăiască din avuţia intelectuală a altora. Şi nu numai problema copiatului va fi extirpată, ci şi teribila problemă a violenţei în şcoli şi mai ales a fumatului în WC-urile şcolilor. Începând cu 2013 în toate şcolile din România vor fi instalate camere video iar părinţii vor putea urmări pe internet ce comportament, temperament şi apucături au odraslele lor. Elevii care fac năzbâtii la şcoală, în pauză sau în timpul orelor, vor fi fotografiaţi, tag-uiţi şi postaţi pe Facebook în grupul: Lista Ruşinii. Asta nu e tot.

Contactaţi prin sms reprezentanţii firmelor de telefonie mobilă şi fixă din România au confirmat că se poartă negocieri cu Ministerul Educaţiei, prin intermediul SRI-ului, ca în perioada sesiunilor şi a admiterii în învăţământul superior convorbirile studenţilor să fie înregistrate. În cazul în care vor fi sesizate convorbiri cu un grad ridicat de ştiinţificitate şi cultură vor fi pedepsiţi drastic fiind trecuţi automat pe tarife de hot line. În plus, factura va veni separat, cu desfăşurător ce conţine textele incriminate şi chiar cu fotografia studentului luată prin satelit.
La aceste aprige măsuri de combatere a deviaţionismului, pardon, a indisciplinei şi a copiatului neacademic, se va adăuga un proiect mai amplu ce presupune implementarea unor cipuri în braţele studenţilor. Astfel, în funcţie de mâna cu care scriu vor avea sub piele, în dreptul încheieturii, un cip conectat prin tehnologie wifi la serverele Ministerului Educaţiei. În momentul în care vreo beizadea(utilizarea acestui termen, fundamental în limba de lemn jurnalistică  este recomandată pentru a sublinia gradul ridicat de răutate şi inumanitate din cel desemnat) de student încearcă să strecoare mâna după fiţuici sau alte materiale necesare copiatului, va fi curentat uşor. Orice repetare a gestului măreşte intensitatea curentului electric descărcat în braţul lung şi hulpav al studentului. La intrarea şi ieşirea din sălile de examen studenţii vor fi percheziţionaţi de jandarmi şi bodyguarzi care vor defila şi printre bănci, dotaţi cu bastoane de cauciuc, pistoale cu bile de cauciuc, tunuri cu apă (astea la intrare), scuturi şi gaze lacrimogene. Sudenţii vor fi aduşi de la cămine la sălile de examen cu duba jandarmeriei, pe perioada deplasării neavând voie să mai repete sau să mai înveţe pentru examen ştiindu-se din înţelepciunea populară, tot mai nepopulară, că "porcul nu se îngraşă în ajun".
În cazul redactării lucrărilor de licenţă, dizertaţie sau doctorat se prevede ca pe lângă profesorii coordonatori fiecare candidat să fie strict supravegheat de un ofiţer SRI şi SIE pentru doctoranzii care lucrează în co-tutelă. Fiecare fişă de lectură trebuie însoţită de semnătura studentului şi ofiţerului arondat, plus o declaraţie pe proprie răspundere cum că acea carte chiar a fost parcursă (integral sau doar capitolele de interes). La acestea se adaugă o adeverinţă din parte bibliotecarei în care se specifică momentul împrumutării şi returnării cărţii.
O măsură controversată rămasă în stadiul de proiect din vremea unuia dintre ultimii 5 miniştri (chimistul) propunea folosirea serului adevărului şi a poligrafului în perioada examenelor. Astfel, la intrarea în sălile de examen fiecare candidat va fi supus unui text cu detectorul de minciuni punându-i-se întrebări de genul: "Ai învăţat?", "Ai fost la cursuri/ore semestrul acesta?", "Ai de gând să copiezi?" etc. Iar după examen, într-o sală adecvat amenajată, sub atenta supraveghere a personalului medical calificat, fiecărui candidat i se va injecta serul adevărului după care va fi supus unui amplu chestionar.
Aşadar, putem considera că vremea dezordinii şi a jafului intelectual din învăţământul românesc îşi trăieşte agonia. Şi încă n-a venit Ţepeş să ne aducă "justiţia absolută" invocată de înţelepţii oralişti de pe întinsul patriei.

10 comentarii:

  1. *miniştri

    în rest, da, da...

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca ar fi mai justificat ca asemenea masuri să se aplice în cazul examenelor de definitivat sau la (mai nou) interview-urile de angajare pe care le au candidaţii în şcoli cu directorii. Stau şi mă gândesc de ce profesorii mei închideau ochii când se copia pe rupte. Pentru că aşa învăţaseră de la supraveghetorii lor la examenele de definitivat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in cazul viitoarelor interviuri de angajare in scoli onestitatea si rigoarea examenului vor fi asigurate de seful de post si primarul din localitate

      Ștergere
  3. Oameni buni, treziti-va la realitate! Pe langa ca incalca orice urma de drepturi umane, de unde credeti ca or sa fie destui bani pentru asemenea masuri? Si daca imaginatia voastra duce pana la asemenea masuri extreme si complet idioate, nu inseamna ca e cel mai bun mod de a face lucurile sa mearga. Serul adevarului, cipuri sub piele? Cum e vremea pe planeta voastra? Chiar nu avem cu ce altceva sa ne pierdem timpul? Chiar Ministerul Educatiei vine cu asemenea propuneri? Imi vine foarte greu sa cred. Iar daca e asa, ministerul ar trebui mai intai sa faca ceva controale psihologice pentru oamenii sai, nu sa stea sa isi stoarca mintile lor luminate cum sa introduca asemenea metode sa stopeze "inspiratia"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Giulia, vorbesti serios? Stii bancu' cu girafa?

      Ștergere
    2. Este un text satiric...si unul chiar foarte bun :-)

      Ștergere
  4. biiine.... inseamna ca m-am panicat degeaba... mea culpa...

    RăspundețiȘtergere
  5. sa ne mai descretim un pic fruntile ametite de studii... uite un om care stie ce e umorul si care citeste si literatura SF pe care profesorii nostri la Litere o desconsiderau in mare majoritate, la grmada si fara sa faca diferente de autor si esente, drept o literatura de proasta calitate. Traiasca spiritele libere care mai au inca puterea sa spuna ce au pe suflet intr-un mod umoristic.
    *Si salutari, am ajus si eu pe aici intr/un final... nu dau nume dar sper sa ma recunoasca cine trebuie a propos de Telciu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Începând cu 2013 în toate şcolile din România vor fi instalate camere video iar părinţii vor putea urmări pe internet ce comportament, temperament şi apucături au odraslele lor".Fiul meu este bobocel de clasa 1.Am observat ca sala de clasa este dotata cu o camera de supraveghere,iar cand am intrebat directoarea scolii cum imi pot urmari copilul in pauze(am mentionat pauze) doamna a "luat foc" pe mine ,cum mi-am permis sa intreb asa ceva , cum sa pot urmari ce este in scoala ,ba mai mult mi-a aratat usa spunandu-mi sa citesc anuntul de pe usa de la intrarea scolii pe care scria mare "INTERZIS ACCESUL PARINTILOR".Doresc sa ma pun la punct cu aceste detalii sa ca va rog, care detine mai multe informatii instruiti-ma si pe mine !

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog