Roger Waters, "The Wall" şi Casa Poporului

               Au început să apară primele probleme pentru Roger Waters legate de show-ul "The Wall" programat pentru vara viitoare la Bucureşti în faţa Casei Poporului. Se zvoneşte că cei care s-au aciuiat sub acoperişul celui mai mare edificiu al neamului ar fi nemulţumiţi de locul ales pentru acest concert tendenţios şi plin de aluzii. "Sunt temeri că zidurile Casei Poporului ar ceda, s-ar fisura din cauza presiunii concentrate în acest show. Dumneavoastră aveţi habar ce costuri ar presupune cârpirea viitoarelor crăpături care cu siguranţă vor apărea în urma acestui spectacol?" a comentat Ion Golănescu, locatar al stabilimentului menţionat.
                Alte obiecţii şi comentarii au venit dinspre unii funcţionari şi locatari ai zidurilor ce se înalţă ferm în curtea Casei Poporului. Cităm din spusele unui formator de opinie care reprezintă instituţia care formează cele mai multe şi cele mai răspândite opinii în rândul poporului român." Nu putem trece cu vederea faptul că acest spectacol cuprinde o aluzie clară la pasajul biblic referitor la dărâmarea templului Ierusalimului. Prin analogie deducem că este un atac la adresa construcţiei pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul poporului român donator şi dreptcredincios, ne străduim să o ridicăm. Practic, nu e vorba de un simplu precedent cu valoare simbolică şi arhetipală, e o pledoarie pentru dărâmarea acestor ziduri pe care încercăm să le ridicăm."
               Pe de altă parte, acestui cor atonal de critici şi vociferări s-au alăturat şi membrii ONG-ului "Floarea de Colţ Alb" care militează pentru păstrarea nealterată a tradiţiilor şi mitologiei strămoşeşti. Aceştia îl acuză pe Roger Waters şi colegii săi din trupa Pink Floyd de, cităm: "jaf neobrăzat! asemeni multor muzicieni şi muzicologi străini au furat folclor românesc şi miturile noastre. E mai rău ca Bartók! A răpit poporului român hălci întregi din mitul "Meşterului Manole", ne referim la partea cu prăbuşirea zidurilor. Acceptăm să vină cu spectacolul la noi cu condiţia să recunoască faptul că s-a inspirat din mitologia noastră şi cu condiţia să nu deformeze povestea adevărată. Adică să îngroape pe cineva în zid."
              Aşadar, suntem nerăbdători să vedem cum va descâlci Roger Waters şi organizatorii show-ului toată această încrengătură de nemulţumiri şi obiecţii. Până atunci să mai aruncăm o privire asupra showului.
                 

3 comentarii:

  1. O dați pe tema zidirii spirituale... cu Manole. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu puteam trece cu vederea incarcatura simbolica si, pot spune, chiar ironica a show-ului The Wall, mai ales prin locatie. sunt sigur ca Manole ar fi apreciat show-ul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am şi eu sfat pentru domnu' Roger Waters. Să nu cumva să-l puie necuratu' să dureze un zid mai mândru ca precedentul că s-a trezi cu Negru Vodă mânios în prag că-i demontează scena şi că-i pleacă noroadele jignite de la cântare. Ş-apoi mai vedem noi cum a face dânsul stage diving fără să'abiă cine a-l prinde. Ş-apoi, contrar experienţei anterioare a lui Manole, a vedea dânsul cum sângele apă nu să face!

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog