vineri, 2 noiembrie 2012

"După dealuri 2", în pregătire

        Iubitorii şi consumatorii filmului românesc au motive temeinice să se bucure. Abia s-a pornit prin ţară cu ultima realizarea a lui Cristian Mungiu, "După dealuri", că deja se pregăteşte "După dealuri 2". Receptarea pozitivă de care a avut parte în rândul cinefililor şi criticilor de film, atât din ţară cât şi de peste hotare, au determinat un mare producător de filme italian (deocamdată nu avem un nume clar) să-l oferteze pe regizor pentru pregătirea unui nou film care să ducă mai departe tema exorcismului. Nu este vorba de o variantă europeană a seriei "Exorcistul", ci este vorba de valorificarea unui potenţial autohton. Dar, să prezentăm  pe treabă bună chestiunea.
         România ocupă un loc fruntaş în topul celor mai "credincioase"(sic!) popoare din lume, deşi ne este greu să înţelegem maniera de cântărire, socotire a gradului de credinţă a unui popor. Dar asta nu e tot. Faima de exorcist a părintelui-folclorist Cristian Pomohaci a ajuns, cu ajutorul românilor de pretudindeni şi PRO TV-ului, până în cele mai ascunse unghere ale platourilor de filmare din Europa şi de la Hollywood!
           Cu vreo doi ani în urmă, după succesul documentarului protevist despre exorcistul-muzicant, acesta a fost invitat să cânte la nunta unui mare baştan de peste Ocean. Tot atunci i s-a prezentat un scenariu semnat de Chris Carter urmând să se facă demersurile pentru filmarea unui episod pilot în care, pentru cât mai multă veridicitate, i s-a propus chiar domnului Pomohaci să joace rolul exorcistului. Pe scurt, era vorba de un serial semi-documentar weberian despre legătura dintre economie şi religie, în care David Duchovny şi Gillian Anderson ar fi jucat rolul unor comisari europeni care, pornind de la formula istoricului Daniel Barbu, "Etica ortodoxă şi spiritul capitalismului" făceau studii asupra pietăţii populare autohtone, în vederea integrării în UE şi a accesării fondurilor europene (acţiunea era plasată undeva prin 2003-2007). Deşi iniţial personajul exorcistului se profila ca fiind unul secundar, apărând doar în episodul pilot, antropologii şi etnologii consultaţi în vederea elaborării scenariului pentru episoadele următoare l-au avertizat pe domnul Chris Carter că în economia serialului domnul Pomohaci, ca exorcist şi muzicant, ar trebui să apară mai des decât Mulder, pardon, David Duchovny, pentru o reflectare cât mai veridică a realităţii vizate. Astfel că domnul Pomohaci a fost nevoit să refuze colaborarea din cauza programului extrem de încărcat pe care îl avea datorită dublei sale specializări. Episodul pilot s-a filmat cu actorul Lance Henriksen în rolul exorcistului, fiind un eşec total, în pofida străduinţei actorilor şi regizorului. Unele voci susţin că nu doar absenţei domnului Pomohaci de pe platourile de filmare s-ar fi datorat eşecul serialului, ci şi faptului că oricât au încercat scenaristul şi regizorul să facă un film realist, cu nuanţă documentaristă, semăna tot mai mult cu X Files. Şi asta nu datorită obsesiilor creatorilor, ci datorită realităţii pe care doreau să o reflecte: România douămiistă. Fenomene inexplicabile, ce depăşeau registrul religiei populare, aveau loc la tot pasul, mai ales în domeniul economic: dispariţii inexplicabile de fonduri, senzaţia că timpul s-a oprit în loc, resurse parazitate de firme invizibile şi căpuşe incredibil de mari etc.
             Revenind la problema noastră cu pregătirea filmului "După dealuri 2", povestea domnului Pomohaci a atras atenţia prin realizările sale în domeniul exorcizării, un domeniu foarte popular în România şi nu numai, însă insuficient cunoscut. Îmi permit să spun că e chiar prost şi tendenţios "cunoscut". Aşa că, zvonurile spun, domnul Mungiu s-a trezit pe masă cu un scenariu scris la două mâini, de către domnul Pomohaci în persoană. "Cazul Tanacu'", după cum spunea dânsul, e "basm şi ficţiune postmodernă pe lângă ce am descris eu acolo. Am exemple de îţi fac părul măciucă. Am şi scurte filmări făcute de enoriaşi cu telefonul mobil. Acestea pot fi inserate inteligent în film, pentru a spori gradul de realism şi autenticitate." Este ciudat, însă, că nu doreşte să joace rolul principal al exorcistului, dar doreşte să fie pe platourile de filmare pentru a-l ajuta pe regizor şi pentru a oferi indicaţii preţioase actorilor. Tot el a propus o serie de actori pe care îi consideră potriviţi pentru acest rol: Florin Piersic Jr., George Ifrim şi Marius Florea Vizante. Se pare că domnul Mungiu ar fi acceptat propunerea domnului Pomohaci, urmând doar să mai facă ceva corecturi, adaosuri scenariului şi să stabilească detaliile contractuale cu producătorul italian. Filmările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor. Aşa că, în calitate de consumator ocazional de filme româneşti, nu pot decât să mă bucur pentru acest măreţ proiect şi pentru reuşita care se preconizează.

Comentarii

Translate this blog