Treceți la conținutul principal

Cartea de pe banchetă. Florina Ilis, Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit - Ioana Manta-CosmaFlorina Ilis, Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit”. Roman, Ed. Cartea Românească, Bucureşti, 2006, 210 p.
Instrucţiuni de folosire: A se citi acest roman cu privirea îndreptată spre cer, cu un ochean întors, numerotând norii de la răsărit. Culorile, contururile, imaginile, cuvintele, plânsetele, strigătele, copii nenăscuţi, roboţii, sufletele, toate acestea vor fi trasate de la sine, odată ce privirea umblă pe cer, pe pagină, în noi. Traseul turistic al romanului nu e mereu acelaşi - pentru fiecare cititor, la fiecare lectură este mereu altul. Aveţi grijă, pe parcursul călătoriei veţi fi uşor zdruncinaţi.
Cartea este împărţită în cinci capitole, reprezentând câte o partitură narativă pentru fiecare personaj. Tehnica este inovatoare – citim aceeaşi poveste din mai multe perspective. Personajele fac mărturisiri delirante despre propria viaţă, despre copilărie (da, situaţiile sunt psihanalizabile), traume şi alte amintiri. Sunt detalii pe care vocea unui autor nu le-ar fi putut surprinde în toată complexitatea (şi intimitatea!) lor.

Ken a început să o dorească pe mama lui din momentul în care a surpins-o în pat cu şeful tatălui său. De atunci se masturba triumfător privind poza ei. Când tatăl îl surprinde în baie, printr-o răzbunare ciudată sau doar printr-o explicaţie, Ken îi oferă pe tavă povestea de iubire a celorlalţi doi. Tatăl se sinucide după scurt timp, păstrând cu sine ruşinea nedeclarată, iar Ken se simte vinovat de această moarte pe care crede că a provocat-o.
Lili are şi ea o poveste ascunsă pe care nu a mai mărturisit-o. Părinţii ei mor când avea 6 ani. La înmormântare, este luată în braţe drept consolare de foarte multe persoane simţitoare, însă cel mai mult îi plăcea să stea în braţele unchiului, la care ajungea constant, fiind purtată pe braţe pe rând, de toţi. În aceste context, ea recunoaşte că a fost fericită la înmormântarea părinţilor.
Cititorii vor purta de acum povara acestor mărturisiri şi îi vor judeca altfel de cei ce s-au spovedit pe parcursul romanului. Povestea nu se rezumă, aşadar, la schimbul de parteneri între cei patru, la interesul pentru afaceri, statul social, bani, la modificările imprevizibile de situaţie, la iubirile pe cât de sigure pe atât de incerte uneori.
Într-o lume contemporană niponă, scriitoarea reuşeşte să ne strecoare firesc şi în anumite falii din lumea veche, tradiţională. Este o radiografie fidelă a Japoniei de astăzi, cu toate etichetele ei: tehnologie avansată, beţie cu sake, cumpărături în malluri, purtarea chimonoului, apartamentul luxos, dar şi casa tradiţională a bunicilor, moarte bunicului prin seppuku.
Lectura romanului este extrem de provocatoare; ritmul rapid, intrigile, tensiunea, realţiile ambigue dintre personaje stârnesc curiozitatea după fiecare pagină dată.
Aş mai da o ultimă instrucţiune, dacă faceţi cumva naveta între Cluj-Napoca şi Bonţida, puneţi-vă ceasul să sune ca să nu treceţi de staţia de destinaţie, lectura este garantat captivantă.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii