Treceți la conținutul principal

Puci de catifea - Jan Manta, profesor în mediul rural şi Văru Costel


Buzoienii în general şi vicepreşedinţii lor în special sunt oameni dintr-o bucată. Adică, odată ce le-ai dat bucata mai mult sau mai puţin cuvenită, e bine să nu încerci să-i mai deposedezi de ea. Ceartă-i frumos, trage-i discret de urechi, dar lasă-le bucăţica dăruită şi chivernisită cu drag. În caz contrar, se vor mânia groaznic şi vor reacţiona cu promptitudine valahă. Să nu vă gândiţi, însă, la forme disperate, sau agresive de protest. N-o să vedeţi buzoian nedreptăţit făcând greva foamei sau dedându-se habotnic la acte de violenţă, pentru a înlătura vreo formă abuzivă de manifestare a puterii. Cel puţin, aşa arată istoria veche de aproape 1700 de ani şi atestată cu acte în regulă ( 324 e.n –Sf Mc Sava Gotul de la Buzău) a bravului şi răbdătorului popor buzoian.

Unicul instrument folosit de ei în decantarea adevărului absolut, dar care devine o armă eficientă în mâna unui dibaci utilizator este ARTA. De la doina de jale, poezia manifest sau pamflet, caricatura ori natura moartă cu politicieni, până la temuta scrisoare deschisă cu expeditor aproape anonim sunt câteva mostre de muniţie utilizată în atacul subtil la improvizaţiile de orice fel care le-au năpădit tihnita lor viaţă. Pare, într-adevăr, o bătălie surdo-mută,dar finalul este pe măsura happy –endului din filmele indiene. Despărţirile duioase dintre beligeranţi iau locul răsturnărilor crude, pline de venin, remuşcările celor vinovaţi înlocuiesc ocările şi vendeta. Nici nu poate fi vorba de dictatori sobri şi de neclintit, ci doar de bieţi şi neatenţi conducători, uneori prea îndrăgostiţi de poziţia comodă ocupată, care pot pleca oricând cu lacrimi în ochi şi remuşcări de interior, apăsaţi de culpe personale provocatoare de crude insomnii, conduşi până la poartă de subalterni binevoitori, cu batiste fluturând în mâini şi lozinci agitate frenetic, pe care poţi citi mesaje de suflet : “ Să nu crezi că te vom uita vreodată”.
Orice conducător, de la nivelul unei filiale până sus, la ligă , îşi doreste o astfel de plecare. Un mic puci de catifea.
La filiala Buzău, tocmai se lucrează la o strategie prin care se încearcă o mică şi nedorită schimbare a ierarhiei actuale, în folosul UNOR vicepreşedinţi şi de dragul utopicei democratizări a vieţii culturale buzoiene.
Pentru aceasta, am apelat la un maestru al luptelor de culise şi al loviturilor în orice zonă doar cu tăişul ascuţit al scrisului, domnu vicepresedinte Văru Costel, numit de mine în această funcţie, într-unul din momentele mele de rătăcire politică.
Urmează un interesant foileton-serial, care poate fi utilizat cu succes ca material didactic în orice campanie de răsturnare uşoară a conducătorilor incomozi, prin subtilitatea şi profunzimea mesajului transmis.
Episodul I
SCRISOARE DESCHISĂ ( de poştaş )
Citez câteva citate, nu din spusele, ci din scrisele preşedintelui filialei Buzău a LOCB: ” sub conducerea mea destoinică, în urma unui vot atent supravegheat, obstrucţionarea involuntară a ascensiunii, preşedinte definitiv…” Acestea fiind scrise, afirm cu aceeaşi tărie, ca şi palinca din Bonţida, că a cam apărut o problemă în filiala noastră, cea de toate zilele! Preşedintele nostru a publicat pe blog nefericitele expresii. În mod sigur a văzut foarte bine ce a scris pentru că poartă ochelari. Îi poartă de mic copil. Poate pentru că rotea tot timpul ochii după noi cerându-ne ajutor, îinaintea orelor de lucru manual, el fiind cel mai neîndemânatic dintre pământeni(1). Sunt convins ca s-a adresat numai cititorilor, pentru atragerea urgentă a încă unui membru, bănuit de noi, de fapt o reclama ieftină a ctitoriilor domniei sale, exemplu ieftin de mic cult al personalităţii şi o micro megalomanie. Nouă, vicepreşedinţilor lui şi ai filialei, nu ne-a spus în faţă niciodată aceste cuvinte, aşa cum ar fi fost normal într-o filială democratică, aşa cum pretinde el. De fapt, în faţa celor trei fete câte avem noi, toţi apropiaţii lui subordonaţi… Apropiaţi, până am citit aceste lucruri… Distanţa dintre noi, pentru binele filialei, ar fi bine să rămână o constantă, dar mă tem că nu va mai fi aşa, pentru că, dacă ne prea mult de preşedinte, unul contra trei ar fi un duel nedemn pentru nişte adevăraţi cavaleri, care au purtat în timpul aceleaşi copilării multe bătălii pentru câştigarea supremaţiei în cartierul Sârbărie, toate victoriile terminându-se cu o şezătoare literară şi un (2). Mă tem că distanţa dintre preşedinte şi restul filialei, compusă numai din vicepreşedinţi, se va mări… Altfel spus, o răceală neepidemică, tip AHA fără N(3), este iminentă. Am simţit nemulţumirea pe chipul colegilor mei de pe acelaşi palier de funcţie şi, ca senator de drept, adică cel mai vârstnic vice dintre verii mei, am simţit nevoia să puţin imaginea domnului profesor din mediul rural, preşedintele filialei Buzău a LOCB .
Va urma, dacă cenzura va permite !
Notă:
1. Pământeni : Locuitorii unei străzi neasfaltate
2. Foc de artificii : Mai multe snopuri de cânepă furate din cărutele care ne tranzitau teritoriul
3. AHA fără N : Un soi de răceală care se instalează între neamuri.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii