Treceți la conținutul principal

Call for papers - Carte – Cunoaştere – Putere. De la Biblie la Pagini Aurii, rolul cărţii în societateÎn zilele de 25 – 26 Iulie 2013 va avea loc ediţia a II – a a „Conferinţelor de vară de la Telciu” în Telciu şi Runcu Salvei, judeţul Bistriţa – Năsăud, la care sunt invitaţi să participe doctoranzi şi cercetători  din România şi din străinătate. Tema acestei ediţii este: Carte – Cunoaştere – Putere. De la Biblie la Pagini Aurii, rolul cărţii în societate.
Cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită până în data de 25 Mai 2013 un rezumat al prezentării în limbile română şi engleză  de maximum 300 de cuvinte şi un scurt CV, la următoarele adrese de e-mail: valer_cosma@yahoo.com  sau vatavu_bogdan@yahoo.com. Prezentările pot fi în limba română sau engleză şi trebuie să se încadreze în limita a 20 de minute. Până în data de 1Iunie 2013 vor fi trimise răspunsuri celor care aplică.
  Sunt asigurate cazarea şi mesele pe durata conferinţei, precum şi costurile de publicare a volumului (în limbile română şi engleză) cu lucrările ce vor fi susţinute şi supuse spre dezbatere. Pentru întrebări şi informaţii vă stăm la dispoziţie.

În cele ce urmează vă prezentăm pe scurt tematicile pe care dorim să le abordăm în cadrul acestui eveniment. 
     
      Raportul Carte – Cunoaştere – Putere oferă posibilitatea unor lecturi şi analize variate în care interdisciplinaritatea este abordarea cea mai potrivită. Cartea, sub toate formele sale şi cu întreg cortegiul de semnificaţii şi utilizări, a jucat un rol major în istoria omenirii, influenţând profund imaginarul uman şi relaţiile de putere. În ultimele decenii numeroase lucrări şi studii ştiinţifice au analizat rolul cărţii în societatea umană, dezvăluindu-i complexitatea şi conexiunea strânsă cu conceptele de cunoaştere şi putere. Prin conferinţa de faţă dorim să creăm premisele necesare unor dezbateri şi discuţii fructoase care să aducă noi contribuţii şi intepretări în legătură cu acest raport. În acest sens propunem următoarele tematici, cu specificarea că sunt binevenite şi contribuţii care aduc în atenţie alte aspecte şi abordări posibile ale subiectului.

-         metafora cărţii, imaginarul cărţii
-         de la cartea sacră la cartea laică
-         cartea ca obiect ce înmagazinează cunoaşterea (informaţia), cartea ca instrument de difuzare a cunoaşterii
-         cartea ca simbol/semn al puterii
-         cărţi interzise, de la Inchiziţie la totalitarismele secolului XX
-         cărţile ca oglindă  a epocilor
-         cărţi cu impact, cărţi care au pus lumea în mişcare
-         cartea, garant al adevărului
-         carte – discurs - putere
-         carte şi memorie
-         cartea şi cultura alternativă, cartea şi cultura populară
-         cartea ca instrument pedagogic
-         oamenii cărţilor (autori, cărturari, „manipulatori” ai cărţilor)
Despre ediţia de anul trecut (tematică, program şi invitaţi) puteţi afla mai multe aici.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii