Treceți la conținutul principal

Breaking knews: O primă propunere a Senatului pentru jilţul ICR


Cu ajutorul pilelor şi al unor cunoştiinţe bine poziţionate în establishmentul politic am reuşit să descoperim o primă nominalizare a Comisiei pentru Cultură a Senatului pentru mult râvnitul jilţ de la ICR. La propunerea doamnei senator Olguţa Vasilescu, încă membră a comisiei, s-a optat pentru un „personaj literar important”. Cum Emil Cioran, deşi important, nu poate fi luat în calcul din cauza declaraţiilor defăimătoare făcute la adresa poporului român, s-au căutat alte personaje. În cele ce urmează redăm textul propunerii înaintate Comisiei pentru Cultură a Senatului, scris în grabă pe treptele Senatului:
 „România se află într-o gravă criză culturală şi identitară fără precedent. Cultura românească şi identitatea naţională sunt chinuite de demonul globalizării şi al cosmopolitismului riscând să ne pierdem locul fruntaş între popoarele lumii. Trebuie făcut ceva. Trebuie să aducem cultura românească la calea cea dreaptă, să fim uniţi în primul rând deci să cântăm toţi într-un cor, într-un taraf mare ca cele de la Tezaur folcloric.
Pentru asta ne trebuie la cârma ICReului un om care să sprijine interesele naţionale şi să promoveze adevăratele valori şi tradiţii  naţionale neschimbate de secole. Avem nevoie de un personj literar important care să fie şi celebru şi apropiat de popor în acelaşi timp. Mam gândit serios la un personaj din cărţile domnului poet Adrian Păunescu, mai ales că şi el ţinea cu Universitatea Craiova dar la el am găsit numai poezie iar singurul personaj care apare mai des este Nicoale Ceauşescu care a murit. Deci pică. Aşa că ma-m gândit la un alt scriitor popular şi mia-m amintit de Marin Preda care era foarte citit şi e foarte cunoscut poporului. M-am gândit prima dată la Victor Petrini care ştim cu toţii că era foarte iubit şi apreciat, dar ma-m speriat când am văzut că e filozof şi ăla. Apoi mia picat fisa: Ilie Moromete e cel mai potrivit. E din popor, e deştept, e cunoscut. Are de toate ca să fie bun pentru postul ăsta. Totuşi în caz  că domnul actor Victor Hrebengiuc no să vrea să-l intepreteze şi pentru rolul de director al ICR trebuie să găsim pe altcineva potrivit.
Prioritatea numărul unu a viitoarei conduceri trebuie să fie reaşezarea culturii pe făcgaşul ei firesc. După cum sa specificat şi în textul ordonanţei de urgenţă trebuie neapărat să consolidăm identitatea naţională mai ales a românilor din dreapta plecaţi în străinătate şi supuşi constant pericolului deznaţionalizării. Tot la capitolul ăsta propun înfiinţarea unei filiale a ICR şi în secuime pentru a veni în sprijinul comunităţii române de acolo teribil asediată de pericolul maghiarizării. Ca să se vadă din start că noi suntem oamenii faptelor nu doar ai vorbelor propun ca tot prin ordonanţă de urgenţă să fie obligaţi toţi angajaţii ICR, ai Ministerului Culturii şi ai Ministerului de Externe, adică cei care se ocupă să facă cultura naţională, să poarte în timpul serviciului costum naţional cu brâu tricolor şi să promoveze intensiv tradiţiile strămoşeşti. Etno TV ar trebui să fie integrat Societăţii Naţionale de Televiziune şi să emită în locul TVRInternaţional. Opera poetului Adrian Păunescu să fie rapid tradusă în toate limbile pământului iar bustul său să fie ridicat în fiecare filială ICR şi oraş reşedinţă de judeţ din România şi din străinătate. Festivalul de Film Transilvania sau TIFu cum îi zice lumea să nu mai fie finanţat din banii noştrii de la stat pentru că promovează evident interese străine în Transilvania şi contribuie la dezagregarea unităţii şi conştiinţei naţionale. Să fie lăsat domnul Sergiu Nicolaescu să facă un festival de film mare care să se cheme „Ţara Românească Film Festival”. Cei care ca şi regizorii Cristi Puiu sau Cristian Mungiu fac de râs România şi poporul român promovând o imagine urâtă în afară să nu mai primească bani de la stat pentru porcăriile lor propagandistice. Ba chiar să fie impozitaţi aspru alături de artiştii care denigrează neamul şi ţara care i-a hrănit, educat şi în care trăiesc.
Legat de activitatea actualei conduceri care nu se dă dusă ci se ţine strâns de scaun: gândiţivă la ce buget au tocat în fiecare an! 10 milioane de euro. Păi de banii ăştia se putea face o minunăţie de stadion la Craiova, mai ceva ca ăla de la Cluj sau Bucureşti. De banii ăştia putea fi ajutată cea mai frumoasă echipă din România să nu fie retrogradată. Dacă în fiecare an s-ar băga 10 milioane de euro în transferuri am putea lua liniştiţi campionatul să jucăm în Champions League şi atunci să vezi promovarea României în afară. Atunci am putea scoate mândri capul în lume. Ăştia de la ICR dacă chiar îs aşa de binevăzuţi în afară şi de influenţi, de ce nu au pus o vorbă bună pentru echipa Craiovei? De ce n-au promovat meciurile Stelei în grupele Europa League? Se ţin de fiţe elitiste destinate doar intelectualilor. Şi noi poporul? Sau cultura e doar a lor?
Dar mă scuzaţi, mam aprins un pic. Totuşi, ca să vă arăt că pot fi obiectivă şi imparţială. Sunt de acord ca ceea ce funcţionează bine la ICR să nu se schimbe. De exemplu: aşa cum fostul Ministru al Educaţiei Daniel Funeriu este membru în Consiliul ICR propun ca domnul Mang să fie şi el membru când schimbăm conducerea. Aşa cum domnul Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei e acolo, să fie şi doamna Rodica Stănoiu. Cum e domnul Sorin Ioniţă de la Evenimentul Zilei, să fie şi domnul Ciutacu de la Antene sau domnul Marius Tucă de la Jurnalul Naţional.
În încheiere mai adaug: dacă tot se face gălăgie cu nu ştiu ce mişcare a papioanelor, putem şi noi iniţia o contramişcare: Mişcarea Stadioanelor, care să implice suporterii de bine, dornici să sprijine o cauză dreaptă.”
 

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Discipolii lui Noica în România post-decembristă - de Felician Velimirovici

Ce au făcut intelectualii din „grupul Noica” odată ieşiţi din comunism? În primul rând, încă de la începutul perioadei post-decembriste ei şi-au asumat un rol civic în societatea românească, asumare care s-a manifestat prin coagularea lor în jurul unor reviste care propuneau solidarităţi intelectuale centrate pe valorile democraţiei liberale, pro-occidentale, ale societăţii deschise şi care manifestau atitudini net anti-comuniste şi anti-feseniste (revista 22, Dilema, etc.). La 30 decembrie 1989, profesorul Gabriel Liiceanu a publicat cunoscutul său Apelcătrelichele în care recomanda Nomenklaturii partidului comunist şi în general tuturor celor care „au făcut cu putinţă oroarea” vreme de 40 de ani căinţa şi retragerea din spaţiul public românesc: „Nu mai apăreţi la televiziune, nu mai scrieţi în ziare, nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună. Lăsaţi cuvintele să spună ce spun, nu mai folosiţi o vreme vorbele demnitate, libert…

Comentarii