Şoc în lumea arheologiei! Leagănul civilizaţiei descoperit în jud. Cluj


foto: Dorin Vătavu
     Până recent satul Cacova Ierii nu se diferenţia cu mult de alte sate ale judeţului Cluj. Cârciuma lui Stan şi balastiera de pe gârla satului erau singurele locuri care cu greu ar fi putut fi încadrate în ceea ce am putea numi “atracţiile locale”. Adevărate centre multietnice, cârciuma lui Stan şi balastiera, adunau în acelaşi loc români, maghiari şi ţigani, prima pentru a se veseli în faţa unui pahar de pufoaică cea de-a doua pentru a răcori paşnic spiritele încinse în zilele călduroase de vară în care băutul în amiaza mare şi zăpuşeala nu fac casă bună. De astăzi însă, cacovenii se pot mândri cu mult mai mult, pentru că chiar în vatra satului lor a fost descoperit leagănul civilizaţiei.

     Descoperirea se datorează bineînţeles, prestigioasei Universităţi Tehnice de Ştiinţe ale Naturii Umane şi Sociale „Cleopatra” din Iclod, care prin intermediul a doi dintre cei mai de vază experţi ai săi a adus la suprafaţă acest artefact de o importanţă inestimabilă. Este vorba despre prof. dr. Getbeget Scormoneanu şi prof. dr. Alban Protocronescu, doi cunoscuţi arheologi ale căror lucrări „Mentalităţi selective în Imperiul Pelasgic” (despre colectarea selectivă a deşeurilor la pelasgi şi neamurile subjugate) şi „Dacia. De la stat unitar centralizat la automobil popular” (titlul vorbeşte de la sine) sunt deja cunoscute şi introduse în circuitul academic a peste două universităţi din lumea întreagă.
      Descoperirea s-a făcut accidental, cacovenii având un rol deosebit de important în dezvelirea monumentului arheologic. Supărat din cauza sătenilor veniţi să se îmbăieze şi care nu-l lăsau deci să sape în balastieră, operatorul de utilaje grele Grigore Lest şi-a luat excavatorul şi după ce s-a alimentat bine în localul lui Stan şi-a odihnit cupa la mai bine de un metru adâncime în bătătura bisericii cu hramul „Traian şi Decebal” de vizavi de cârciumă. „Domnul Lest” ne relateză prof. dr. Alban Protocronescu „a acţionat cu deosebită precizie, netulburând defel stratigrafia antică. Am hotărât chiar, de comun acord cu colegul Get (porecla profesorului Getbeget Scormoneanu – n. r.), să-l angajăm pe domnul Lest la decaparea sitului arheologic pe toată perioada săpăturilor... şi poate cine ştie? vom mai apela la serviciile domniei sale, şi implicit ale domnului Stan, şi pe viitor dacă colaborarea se dovedeşte a fi fructuoasă.” Grigore Lest, din partea sa, îşi minimizează cu modestie contribuţia: „Oare mai e deschis la Stan?”
   Iată deci, leagănul civilizaţiei nicăieri altundeva decât la Cacova Ierii. „Descoperirea este fără îndoială importantă” ne-a realatat profesorul Scormoneanu „dar nicidecum surprinzătoare. De mai bine de douăzeci de ani încerc împreună cu înaintaşii şi colegii mei: Dr. Iosif Constantin Drăgan, Dr. Napoleon Săvescu şi mai nou Gheorghe Funar, care, deşi nu este doctor, dă dovadă de o intuiţie extraordinară... încerc deci, împreună cu aceştia, să demonstrez că leagănul civilizaţiei se află chiar aici, pe sfântul pământ strămoşesc. Astăzi, în sfârşit, am ocazia să le răspund ferm detractorilor noştri: Civilizaţia a început fără urmă de îndoială pe meleagurile acestei patrii!”
      Detaliile excavării sunt la fel de surprinzătoare ca şi descoperirea în sine. Prof. dr. Alban Protocronescu ne dă mai multe informaţii: „În urma decapării experte realizată de domnul Lest, contururile unor complexe care conţin civilizaţie au putut fi foarte uşor stabilite. Peste tot unde săpam găseam cioburi aparţinând unor vase civilizate, tăbliţe de lut inscripţionate cu codul bunelor maniere... ce să mai zic, solul Cacovei Ierii musteşte a civilizaţie. Nu ne-am mirat deloc deci, când am descoperit leagănul. Era exact unde trebuia să fie! Vedeţi dumneavostră, pentru a-l putea preleva din săpătură a fost nevoie de o atenţie deosebită. Din fericire am avut parte de cele mai pricepute mâini cacovene, localnicii fiind prioritar şi preponderent angajaţii acestui sit. A fost necesară îndepărtarea pământului cu grijă nu doar de pe leagănul civilizaţiei, ci şi de pe axis mundi, care nu întâmplător fixa leagănul de glia strămoşească. Iată deci o a doua mare descoperire: axis mundi trece perpendicular prin solul Cacovei Ierii, nu întâmplător iarăşi, prin bătătura bisericii care poartă hramul, nu întâmplător iarăşi, „Traian şi Decebal”.” Întrebaţi fiind cu privirea la autenticitatea artefactului cei doi arhologi au răspuns fără a da dovadă de vreo îndoială: „Întrebarea este legitimă din moment ce mulţi dintre detractorii noştri ar putea spune că este un fals, sau, mai rău, un import din lumea sumeriană! Fără doar şi poate, leagănul civilizaţiei este un artefact local! Ne-o demonstrază ştampila de producător de pe fundul artefactului. Aceasta este în limba proto-pelasgă şi nu spune altceva decât „Made in Grădina Maicii Domnului”. Iată deci încă o dezvăluire, sau mai bine zis o confirmare, Grădina Maicii Domnului este, aşa cum bine indica domnul Funar într-o serie de articole din păcate prea puţin citite, chiar aici în inima Trasilvaniei mult râvnite de iredentiştii maghiari. Şi, ca să anticipăm o altă întrebare tendenţioasă care sigur se află pe buzele detractorilor continuităţii, o să vorbim puţin şi despre datare. Aceasta a fost asigurată de un alt artefact la fel de important, şi anume scutecul civilizaţiei care a fost găsit în acelaşi loc. Spre bucuria şi satisfacţia noastră acesta era folosit, depozitând în el şi protejând de agenţii corozivi ai solului, nimic altceva decât excrementele civilizaţiei. Dată fiind natura organică a acestora, s-a putut proceda la o datare precisă cu carbon 3,14 care, n-o să vă vină să credeţi, a datat leagănul cu exactitate în intervalul la care se aştepta toată lumea! Aşa este dragi români, leagănul civilizaţiei datează din vremuri imemoriale!”
      Săpăturile sunt abia la început iar domnii arheologi sunt foarte optimişti cu privire la rezultatele viitoare. „Fără îndoială, leagănul civilizaţiei este doar o parte infimă din ceea ce ascunde solul Cacovei Ierii. Ne aşteptăm la numeroase alte descoperiri de maximă importanţă. Având în vedere că am localizat precis Grădina Maicii Domnului, nu ar fi exclus ca mai devreme sau mai târziu să asistăm şi la descoperirea Chivotului Legilor, a Lăncii Destinului... şi de ce nu a Templului lui Solomon, care, ştim bine, în urma eforturilor depuse de conspiraţia iudeo-masonică, a fost plasat prin mistificări mincinoase la Ierusalim.”
      Datorită descoperirii, Cacova Ierii a devenit în numai câteva zile destinaţia unui pelerinaj fervent. Ioghini, dacomani, detectorişti, cu toţii se îndreaptă către Cacova Ierii pentru a beneficia de avantajele civilizaţiei. Tot felul de dezaxaţi sosesc aici pentru a-şi recalibra axa în funcţie de axis mundi şi cu toţii se simt astăzi îndreptăţiţi să răspundă prigoanei academice care i-a luat în derâdere până acum. Cacova Ierii s-a transformat mult în ultimele zile. Cârciuma lui Stan vinde de astăzi mied, băutura tradiţională dacică, iar balastiera a devenit peste noapte din loc de scăldat un fel de Iordan Pelasgic. Pe Grigore Lest nu-l mai deranjează însă aceste lucruri. Suit în cabina excavatorului său, el savurează miedul său şi decapează în continuare cu măiestrie vatra civilizaţiei, Cacova Ierii.

20 de comentarii:

  1. turbat rau textul asta. ar trebui sa se predea la scoala!

    RăspundețiȘtergere
  2. inca o manjire a demnitatii Poporului Roman! deloc intamplator, calomniile propagade de acest asa-zis blog cunosc o intensitate sporita in aceste momente importante, cand in joc se afla eliminarea sintagmei "stat national, uniar, suveran si indivizibil" din Constitutia Tarii noastre. va zgarie pe ureche cuvintele "unitar" si "indivizibil", nu-i asa? dezradacinatilor! vi s-a suit multiculturalismul masonic la cap! ar trebui sa ne spuneti si cine va finanteaza ca sa jigniti fara rusine Poporul Roman si istoria Sa, domnilor asa-zisi bontideni! caci, se vede de la o posta, propaganda anti-Romaneasca pe care o faceti miroase a iredentism maghiar! cat sa merg peste Tisa ca sa ajung la sponsorii dvs., oameni fara de tara?

    C. Zeghea Corneanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cozi de topor sau "Soros Men" vor fi tot timpul la noi!
      Sint prea multi cei facuti la betie, in gara, prin parcuri sau "doggy style" (cum este si "scriitorul" acestui articol jenant); trebuie insa iertat deoarece NU STIE CE FACE!

      Ștergere
    2. Hmm... aveţi cam multe detalii despre procrearea mea domnule Pavel! Nu sunteţi cumva de la servicii?

      Ștergere
  3. Daca sapa mai adanc, poate dau si de frunza de smochin ai lui Adam si Eva care, e fapt, n-a fost smochin (iata o smecherie iudeo-masonica in interpretarea textului biblic), ci stejar.
    PS. Ar fi fost interesant, daca pe leagan ar fi scris: Gradina Maicii Domnului - Palocsay.

    RăspundețiȘtergere
  4. insasi ideea biblica - asadar iudaica - a existentei unui asa-zis Adam si Evei trebuiesc demontate! nu a existat asa ceva. in loc sa va pierdeti timpul cu originile poporului nostru - se stie, ele sunt imemoriale - mai bine ati asculta o predica a Parintelui Amfilohie Branza sau ati citi un acatist spre curatirea sufletului vostru spurcat cu tot felul de otravuri iudeo-masonice postmoderne care indeamna la iubirea vrajmasului ungur ori iudeu. nu numai ca va pierdeti vremea si va ratati mantuirea, dar mai si jigniti Poporul Roman si Martirii si Eroii sai, mai cu seama cei din secolul trecut, care au tinut piept cu demnitate Ciumei Rosii! Rusine oameni bontideni! Incetati jignirile si incercati sa tineti un post, sa faceti o rugaciune si sa cugetati la destinul acestui maret Popor! "Noi trebuie sa organizam o rezistenta crestina"; bine spune Parintele Amfilohie! http://www.youtube.com/watch?v=2yn1KVhW42o Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniel Rocks In2 iulie 2013 la 10:03

    Si totusi televiziunile tac mac. In tara noastra se intampla astfel de grozavii si nimeni nu informeaza poporul despre schimbarea de paradigma petrecuta in propria preistorie. Rusine mogulilor. Felicitari bontidenilor pentru indrazneala de a mediatiza aceasta epocala descoperire. De azi inainte va adaug blogul la favorite. Pe vecie!

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari autorului. un text grozav. n-am mai ras de multa vreme cum am ras citind acest text.

    RăspundețiȘtergere
  7. cum nu vi tu Țepeș, domnule!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu am inteles nimic. sper ca e scris la misto, altfel e nasol.

    RăspundețiȘtergere
  9. nicolae.pop59@yahoo.com9 iulie 2013 la 13:28

    Multi scizofrenici pe planeta.

    RăspundețiȘtergere
  10. pe cand un text despre tablitele de la Rascruci - mai vechi cu 1500 de ani decat cele de la Tartaria?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmm... mai vechi cu 1500 de ani decât nişte tăbliţe care nu au fost (şi nici nu pot fi) datate. Da... ar ieşi un pamflet bun.

      Ștergere
  11. Dle Vătavu...in opinia dumitale esti PERFECT?nu ai nimic in comportament care sa apara altora DEZAXAT?dupa dumneata ceilalti care au ales alte principii de viata nu trebuie sa traiasca?sau nu au voie sa se manifeste cum vor cata vreme nu deranjeaza?sau vrei sa spui ca asanele unor yoghini sau micile pendule sau anse iti ocupa spatiul? a avea anumite credinte care nu corespund dumitale inseamna ca sunt dezaxati?
    daca te duce creierul numai la istorie,iar alte discipline,ca fizica sau medicina iti sunt straine,stai in banca ta!daca vrei sa sti cum lucreaza energia in corpul uman pt a intelege principiul miscarilor din formele de yoga( indiana sau chineza-qi gong pt cultura ta minuscula ce se reduce la culturile arheologice probabil) intreaba un medic in medicina cuantica sau da o fuga in China,ca si pana si in arheologie incep sa va dea aia clasa.
    Ati mintit destul tara asta mentionand autori care de 200 de ani scriu o istorie falsa si pe care ii ridicati la grade de cercetatori prin bibliografii.
    un doctor

    RăspundețiȘtergere
  12. Vă răspund pe rând:
    1. Nu sunt perfect, nici măcar cu minuscule darămite cu majuscule!
    2. Probabil că sunt un dezaxat. "Omul este măsura tuturor lucrurilor" spunea Protagoras, deci este foarte posibil ca în ochii unora să par aşa. E o chestie de perspectivă.
    3. Toată lumea merită să trăiască şi...
    4. ...şi are voie să se manifeste cum vrea câtă vreme nu deranjează (n-am nicio obiecţie aici)
    5. Nu ştiu ce sunt "asanele", "pendule" sau "anse" şi nu-mi dau seama dacă-mi ocupă spaţiul.
    6. Eu nu am nicio credinţă. Nu are ce să corespundă!
    7. Tocmai că stau în banca mea. Nu mă duce creierul la altceva decât la istorie (şi chiar şi în acest domeniu "mă duce" mai puţin decât îmi doresc). Faptul că yoginii s-au găsit în acest pamflet (sper că v-aţi prins că e un pamflet!) este din cauza asocierii lor cu Sarmizegetusa şi monumentele de acolo. Este foarte posibil să fie o dezinformare. E la fel de posibil ca cei care merg acolo să nu fie dintre "ramurile" cele mai curate ale curentului. Pe mine unul nici nu mă deranjează atât timp cât nu fac foc pe soarele de andezit (nu spun că ei i-ar fi dat foc în trecut; cineva i-a dat totuşi foc) sau nu fac mizerie (ceea ce mă îndoiesc că ar face!). Mă amuză însă (şi cred că am tot dreptul să mă amuz) faptul că sunt persoane care investesc un centru religios despre care ştim doar generalităţi (la nivel de istorie spun, că speculaţii se pot face tot timpul) cu tot felul de valenţe spirituale care n-au de-a face cu plaiurile mioritice. Eu unul văd ceva amuzant aici. Nu pot să iau asemenea manifestări în serios. Spuneţi-i ignoranţă sau spuneţi-i cum vreţi. Până la urmă era vorba de un pamflet. Nu trebuia luat în serios într-atâta măsură.

    În legătură cu ultimul paragraf al comentariului am să vă trimit şi eu la rândul meu în banca dumneavoastră. Nu vă pricepeţi la istorie cum nici eu nu mă pricep la yoga.

    P.S.: Sper că apreciaţi că nu v-am jiginit deloc.Dumneavoastră mi-aţi făcut cultura "minusculă", deşi nu mă cunoaşteţi. Aş fi putut să spun şi eu că beţi urină dimineaţa în loc de ceai, dar nu am făcut-o pentru că nu vă cunosc şi pentru că nu mă ghidez după generalizări auzite la TV. Apoi v-aţi cam îmfierbântat. Pare dubios pentru cineva care face yoga. Nu vi se pare?

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt si yoghinii, bioenergeticienii, terapeutii, vracii si tamaduitorii la fel de echilibrati, de impacati cu ei insisi, cu universul si cu ceilalti asa cum e si Becali un crestin ca Petre Tutea. n-are nicio legatura; tonul si aroganta care se degaja denota inutilitatea practicarii yogai si a scamatoriilor cu feluritele "energii". ma rog, care dintre ele - electrice, termice, nucleare - nu stim. in orice caz, ignoranti fiind, ca buni oameni de stiinta ce suntem, noi nu credem in ele si preferam sa ne multumim cu probe, argumente, material documentar, statistici, date comensurabile, pipaibile si, in orice caz, luate din realitate. nu din texte sacre cu paternitati si vechimi mai indoielnice decat calitatea traducerilor lor. ma rog, m-a luat un val de energie negativa si m-am infierbantat si eu :) stiti vreo incantatie anume ori vreo spirala mai eficienta capabila sa ma detensioneze si sa-mi aduca pacea? va sugerez, d. Mihaella, sa o incercam - poate impreuna da rezultate! alte fluide galbui (in afara de bere) va anunt de pe-acum ca nu servesc cu dvs!

    RăspundețiȘtergere
  14. bravo domnule autor;educatia poate fi facuta prin umor !

    RăspundețiȘtergere
  15. _________Vad ca cearta e in toi pe aicea si se face legatura dintre coada vacii si stampila primariei.Numai putin ca am eu si pentru unii si pentru ailalti.

    __________________________________*
    ________________________________*___*
    ___________Nu stiu ce mai spera maghiarii dupa toate descoperirile facute de genetica ,antropologie dar si de bunul simt.Daca spune maghiarul ca Transilvania e a lui ,ii spun ca el nu are cum sa fie maghiar in primul rand... Ai lu attila erau mongoloizi.Si aveau codita la ochisori ca si japonezii sau siberienii sau laponii.Dac' se uita bine in oglinda seamana el a maghiar cum seman eu .Asa ca dac' leaganul civilizatiei e la Cluj,e Dac .Pelasgii nu sunt decat daci si nimic altceva.O demonstreaza genetica .Asa ca de fapt Transilvania e a noastra.Am si eu teoria mea,in ceea ce priveste natiunea si etnia ungara.Sunt false!!! O falsa natiune si o falsa etnie! In incercarea de a inventa o origine oricare alta decat Romana ,ungurii care nu sunt nimic altceva la origine decat romani fortat maghiarizati ,sunt capabili de a inventa fel si fel de origini si sa scoata fel si fel de minciuni "adevarate".Iar acum au devenit un fel de "celule canceroase" care se intorc impotriva corpului din care au facut parte.Ungaria ar trebuii incorporata in Romania si singura limba oficiala sa fie limba Romana.Toate teritoriile ungare apartin poporului roman.Daca ungurii au mintit ca ungaria a fost gasita fara populatie la venirea hunilor,uite ca daca ramaneau si ei (hunii)in calitate de nou veniti mai erau si azi prin ungaria... Si care esti ungur pe aici afla ca in romana veche (adica in limba daca)ungur inseamna un gur ,adica un om de peste munte.Ai inteles gurule? Ai inteles cine esti? Esti roman de origine ,si asta chiar daca urasti romanii... Noi suntem dacii si suntem da'cii adica telea da'cilea si din todeauna si acum s-a demonstrat fara tagada!!! Uite sic!!!! A lovit genetica in minciuni inventate de fel si fel de docenti (doftori)in istorie.Pot acuma sa si le bage si intre fese.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Dacă naţiunea şi etnia maghiare sunt false (adică nu există), cine a maghiarizat forţat românii? Să ştii că ai dreptate, românii s-au maghiarizat singuri!
      2. Toată lumea ştie că dacul nu este altceva decât şoferul Daciei. Aşa că afară din ţară cu şoferii de Golf, Opel, camioane şi Renault-uri!!!
      3. Te atenţionez şi pe tine ca şi pe alţi prozeliţi ai lui Deceneu că s-au descoperit nişte tăbliţe la Sinaia, în limba DACĂ! Te rog frumos să te pui la punct cu limba dacică şi data viitoare să-mi scrii corect în limba strămoşească, că pe asta românească şi aşa nu prea o stăpâneşti.
      4. Vezi că la keyboard în settings poţi modifica tastatura în limba română (merge chiar şi pe Windows-urile piratate). Bifează căsuţa cu RO şi foloseşte diacriticile (semnele alea cu virgule şi căciuliţe) pentru că altfel sună a latină limba ta şi nu cred că-ţi convine.
      5. Ţi-ajung atâtea! Fă-le astea şi-ţi mai zic şi altele!

      Ștergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog