Treceți la conținutul principal

Conferințele de vară de la Telciu, ediția a II-a 25-26 iulie 2013


     
      ”Ai carte, ai parte!” e o vorbă de duh ce izvorăște din înțelepciunea țărănească, extrem de utilizată de către semenii noștri, în general pentru a sublinia importanța învățăturii, a educației. La origine avea cu totul altă semnificație, fiind vorba de o trimitere la ”carte” ca document, țâdulă prin care cineva își justifica partea, proprietatea. Înțelesul acestei sintagme este mai puțin important în contextul de față când a avea carte nu mai implică automat a avea parte. În schimb, un lucru e sigur: pe 25-26 iulie a.c. avem parte de ”Carte” la Telciu și Runcu Salvei în cadrul celei de-a doua ediții a ”Conferințelor de vară de la Telciu”. Carte-Cunoaștere-Putere. Rolul cărții în societate de la Biblie la Pagini Aurii este tema acestei ediții, iar în cuprinsul celor două zile vor fi susținute o serie de comunicări și dezbateri științifice menite să dezvăluie complexitatea raportului cuprins în titlu, printr-o abordare multi- și interdisciplinară. Tot în cadrul acestei ediții va fi lansat și volumul care cuprinde o bună parte din lucrările prezentate la prima ediție.
         Spiritul critic, dialogul și abordările diversificate vor buntuzi preț de câteva zile coregrafia folcloristică și atmosfera pastorală post-romantică în care pare adâncită viața culturală a fostului district grăniceresc năsăudean. La aceasta vor contribui, în primul rând, participanții la ediția din acest an a conferințelor care au debutat entuziast vara trecută. Nume consacrate în mediul cultural autohton, precum: Alin-Mihai Gherman, Valeriu Gherghel, Edit Szegedi, Alina Branda, Ionuț Costea, Anca Elisabeta Tatay și Nicolae Bosbiciu, alături de cercetători din generația recentă, Valentin Trifescu, Ioana Manta Cosma, Otilia Constantiniu, Adina Epure, Ioana Cozma, Felician Velimirovici, Bogdan Vlad Vătavu, Cristian Lupu, Ella Laslo Stiniguță și Patricia-Ioana Suleap, cărora li se alătură invitata noastră din acest an, Susann Goldstein de la Simon-Dubnow-Institut für jüdische Geschichte und Kultur, Universität Leipzig, vor da consistență acestui eveniment. Ambițiile cărturărești, în care se înrădăcinează acest fapt cultural, ale unor tineri doctoranzi întruneau toate datele necesare încremenirii într-un proiect euforic profilat în discuțiile ”deviaționiste” purtate într-o cafenea studențească (asemeni multor altora) dacă nu am fi beneficiat de deschiderea și sprijinul unor oameni precum Sever Mureșan (primar jazzofil al comunei Telciu) sau Vasile George Dâncu (director al editurii Eikon).
           Cu speranța că și prin această ediție vom reuși să demonstrăm (măcar în parte) că lumea satului poate străluci și prin altceva decât prin mărgelele cusute pe straiele țărănești, invităm pe cei interesați să asiste la comunicările ce vor fi susținute în cadrul evenimentului prezentat.                                             ProgramMiercuri/Wednesday 24.07.2013

20:30 Cina Inaugurală la restaurantul „La Trei Stejari” din localitatea Telciu./Inaugural dinner at “La Trei Stejari” restaurant in Telciu.

Joi/Thursday 25.07.2013
Sala de Conferinţe a Primăriei Comunei Telciu/Conference room in the village hall from Telciu
9:30Cafea/Coffee
10:00Scurt Cuvânt de bun venit/A few welcoming words: ing. Sever Mureșan (primar al comunei Telciu) și Valer Simion Cosma (organizator)


Sesiunea I/1st Session
Moderatori/Moderators: conf. univ. dr. Edit Szegedi
Valer Simion Cosma (organizator)


10:10 – prof. univ. dr. Alin-Mihai Gherman, Facultatea de Istorie și Filologie, Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia – O carte care a făcut istorie.
10:50 - conf. univ. Edit Szegedi, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Femeia, literatura și puterea în Transilvania premodernă. Cazul principesei Lorántffy.

11:30Pauză de cafea/Coffee break

11:45 – conf. univ. dr. Ionuț Costea, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj – Ideologie şi putere in Transilvania. Epoca lui Gabriel Bethlen (1613-1629).
12:20Susann Goldstein, Simon-Dubnow-Institut für jüdische Geschichte und Kultur, Universität Leipzig – Different but Similar. The diaries of Mihail Sebastian and Viktor Klemperer.

12:50Concluzii/Conclusions


13:15 - Prânzul la restaurantul „La Trei Stejari” din localitatea Telciu./Lunch at „La Trei Stejari” restaurant in Telciu.


Sesiunea a II-a/2nd Session
Moderatori/ Moderators: conf. univ. dr. Alina Branda
Valentin Trifescu

15:00Ioana Cozma, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj/Paris IV Sorbonne - Relaxare activă sau control? Cartea în primii ani ai regimului de democrație populară.
15:30Patricia-Ioana Suleap, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Între credinţă şi magie: două perspective asupra bibliomanţiei.
16:00Otilia Constantiniu, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Culegerile de folclor muzical ca formă de cunoaștere şi legitimare a națiunii române.


16:30 – Pauză de cafea/Coffee break


16:45 - Ella Laslo Stiniguță, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Dai voința, iei puterea” : Cartea de rugăciuni – de la obiect de cult la talisman.
17:15 - Cristian Lupu, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Imaginea Ungariei în manualele şcolare româneşti din Transilvania. 1868-1918.
17:45 Valer Simion Cosma, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj – Preotul, tămăduirea şi Cartea în lumea ţărănească din Transilvania secolului al XIX-lea.
18:15 - Concluzii – Dezbateri/Conclusions – Debates
20:00Cina la la restaurantul „La Trei Stejari” din localitatea Telciu./Dinner at “La Trei Stejari” restaurant in Telciu./


Vineri/ Friday 26. 07. 2013
Sala de conferinţe a Primăriei comunei Runcu Salvei/Conference room in the village hall from Runcu Salvei

9:00 – Plecarea spre Runcu Salvei/Departure to Runcu Salvei

9:30Cafea/Coffee
10:00 – Scurt Cuvânt de bun venit/A few welcoming words: Anchidim Pavelea (primar al comunei Runcu Salvei) și Vasile George Dâncu ( editura Eikon, co-organizator)


Sesiunea a III-a/3nd Session
Moderatori/ Moderators: conf. univ. dr. Ionuţ Costea,
Nicolae Bosbiciu (organizator)


10:10 – conf. univ. dr. Alina Branda, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Elitele culturale româneşti din perioada interbelică şi experienţa americană. Câteva consideraţii.
10:50lector univ. dr. Valeriu Gherghel, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași - Crux interpretum.

11:30 - Pauză de cafea/Cofee break

11:45 – profesor Nicolae Bosbiciu, Colegiul Naţional “George Coşbuc” Năsăud/Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Literatura puterii şi puterea literaturii : o analiză a piesei Batum de Mihail Bulgakov.
12:30dr. Anca Elisabeta Tatay, Biblioteca Academiei Române, Cluj/Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia - Influenţa gravorului vienez Blaschke János (1770-1833) asupra graficii din cartea românească veche de la Buda.

13:15 Concluzii/Conclusions
13:30Prânzul /Lunch


Sesiunea a IV/4th Session
Moderatori/ Moderators: dr. Anca Elisabeta Tatay
Ioana Manta Cosma


15:00Felician Velimirovici, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Simbolul cărţii în cultura politică a comunismului internaţional în secolul XX. De la ABC-ul comunismului la Operele lui Ceauşescu.
15:30Ioana Manta Cosma, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Cartea, statuia autorului său. Jurnalul lui Camil Petrescu (1927-1940).
16:00Adina Epure, I.N.A.L.C.O., Paris - QUINO – BD şi Puterea.

16:30Pauză de cafea/Cofee break


16:45Valentin Trifescu, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj/Faculté des sciences historiques, Université de Strasbourg - Inventarea spaţiului alsacian în cărţile de istoria artei din prima jumătate a secolului al XX-lea.
17:15Bogdan Vlad Vătavu, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj - Criminalitatea în literaturea de călătorie a secolelor XVIII şi XIX privind ţările române.


17:45 – Concluzii/Conclusions


18:30 – Deplasare spre Telciu/Departure to Telciu


20:00Cina la restaurantul „La Trei Stejari” din localitatea Telciu/Dinner at the „La Trei Stejari” restaurant in Telciu.


Sâmbătă/Saturday 27. 07. 2013


10:30 – Excursie la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.


Postări populare de pe acest blog

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Despre descurcăreală și succes. Patru povești

Se dau cîteva cazuri.
1. Angela (52 de ani) a lucrat cîțiva ani la Textila, la Năsăud. Cînd s-a stricat treaba a făcut cîteva ture de străinătate, la șparanghel în Germania și apoi la șters la cur și îngrijit bătrîni prin Germania și Austria. Ba cu contract, ba la negru, cum se putea. Pînă și-a purtat cei doi copii prin facultate. A mai încercat și în satul natal, dar în afară de posturi de vînzătoare la alimentara din localitate n-a găsit. Bani puțini, mult de lucru, fără nicio legătură cu respectarea orelor de muncă prevăzute de cadrul legal. O dureau picioarele de la atîta stat în picioare. Dar măcar era acasă, între ai săi. Prea multe opțiuni nu avea iar pînă la pensie era mult. De lucru mai găsea, una alta, dar fără contract. Ba la o sapă, ba mai cosea cîte ceva (avea mașină de cusut și pricepere, că doar lucrase la „Textila”), mai ales de cînd începuse nebunia cu iile și hainele de inspirație tradițională. Dar la vîrsta ei beteșugurile dau tîrcoale, putînd pica pradă neputinței o…

Punk Was Not Dead: Aventuri de Coteț

Prin anii nouăzeci, cînd copilăream pe la Telciu și-mi plimbam cizmele prin slotăraia de pe Valea lui Stan și Zugău, nu prea aveam habar că sunt/urmează să devin un om recent, cu atît mai mult în momentele extrem de enervante cînd mă trezeau ai mei înainte de 8, ca să duc vacile pe imașul de deasupra gării. Mai grav, habar n-aveam că o să devin punk înainte de a avea buletin și că voi realiza contribuția pe care am adus-o eu muzicii, culturii și idealului punk, doar în anii facultății, cînd eram deja plecat de multă vreme dintre dealuri și balegi. Îmi plimbam prin colb și slotăraie nu doar cizmele sau bascheții, în funcție de sezon, ci și ignoranța și entuziasmul hrănit, în primul rînd de TV-ul nostru Olt, alb negru, de pe măsuța cu mileu. Și asta se întîmpla vara, cînd la ora aia abia începeau să se încingă corturile prin Vama Veche și prelatele teraselor de pe litoralul de unde ne transmiteau seara emisiuni despre cum se distrează lumea și cum se trăiește viața din plin. Uneori mă …

Comentarii