Treceți la conținutul principal

Câteva minime noțiuni de politologie - Mihai Bota


sursa foto: ziuanews.ro
Urmează într-o săptămâna, turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte al României. Avem doi candidați, unul din partea ACL (Alianța Creștin Liberală), Klaus Johannis, și unul din partea PSD, Victor Ponta.
Acești doi oameni revendică funcția de președinte al unei țări, funcție care îi va fi atribuită unuia dintre ei (cele mai mari șanse le are Ponta) în urma exercițiului votării la care populația majoră cu cetățenie română va fi supusă duminica viitoare.
Opțiunea mea este candidatul ACL, opțiune pe care mi-o voi exprima ștampilând-o duminica viitoare. Însă vreau să atrag atenția că nu consider că votez "răul mai mic”, "anti comunism” sau "salvatorii tarii” ca mulți alți votanți obsedați de ACL sau anti-PSD.
Opțiunea Johannis nu reprezintă răul mai mic, reprezintă tot atât rău cât Ponta. Nu este nici un vot anti-comunist, cei din PNL fiind tot la fel de comuniști cât cei de la PSD sau chiar mai rău, niște comuniști săraci, al căror vis e că, pe lângă putere vor să devină și bogați, la fel de bogați precum comuniștii PSD-ului. Salvator al țării? Heheh, Johannis s-a pronunțat în avans pentru exploatarea resurselor minerale naturale, exploatare care oricum va realizată de către străini, chestie pe care o dorește expres și Victor Ponta.

Cine crede că PNL cu Johannis în frunte vor veni și vor salva România, este cel puțin naiv, dacă nu prost de-a binelea. Nu există un asemenea interes, interesul lor, precum cel al PSD sau PD-L este același, să dețină puterea și să se îmbogățească. Că se mai asfaltează o stradă între timp, prin firma lui verelu' Dohannis Fănel și că strada aceea e chiar strada pe care stai tu este doar o coincidența. Că niște țărani sunt alungați de pe pământul lor cu jandarmii iar pământul lor este dat unor companii străine, iar că tu ești unul dintre acești țărani, este doar o altă coincidența.
În clasa noastră politică sistemul mereu va da la fel, plus pentru ei și minus pentru noi. Și pentru PSD și pentru PNL și pentru PD-L. Ei vor deveni din ce în ce mai bogați. Iar noi? Noi cei care îi votăm, vom progresa în funcție de cum ne descurcăm personal.
Așa că, fără ură, oameni buni. Nu are rost să va consumați pentru niște cauze neutre. Nu are rost să va scoateți ochii pentru niște dispute politice care nici măcar nu sunt ale voastre. Înainte să aruncați cu piatra, puneți-va întrebarea: "ce am de câștigat eu, personal, dacă iese X președinte?”. Dacă răspunsul va convinge că merită, aveți liber la aruncat piatra din partea mea.
Pe mine nu mă convinge că merită vreunul dintre ei. Nu îi văd că pe salvatori, nici că pe dușmani. Sunt pur și simplu interese. Interese a celor din spatele lor.
Și totuși, de ce votez Johannis? Răspunsul e simplu: principala axiomă a politologiei afirmă clar că puterea corupe. Să fim serioși, nu ne putem opune triumviratului PSD, PNL și PD-L. Dar, dacă nu putem schimba sistemul, măcar să nu îl ajutăm să prindă cât mai puternice rădăcini. Nu mi se pare logic și nici firesc să las puterea absolută în mâinile PSD-ului. Să îl las pe Ponta să aibă și guvernul și președinția, cred că ar fi o greșeală gravă din partea mea, că cetățean român.

Prin urmare, asta este alegerea meaa: votez alternanța puterii. În ceea ce va privește, fiecare decide și face după cum îl duce capul. Însă, aveți grijă ce alegeți, s-ar putea să nu va placă cu o țara colorată total în roșu.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Discipolii lui Noica în România post-decembristă - de Felician Velimirovici

Ce au făcut intelectualii din „grupul Noica” odată ieşiţi din comunism? În primul rând, încă de la începutul perioadei post-decembriste ei şi-au asumat un rol civic în societatea românească, asumare care s-a manifestat prin coagularea lor în jurul unor reviste care propuneau solidarităţi intelectuale centrate pe valorile democraţiei liberale, pro-occidentale, ale societăţii deschise şi care manifestau atitudini net anti-comuniste şi anti-feseniste (revista 22, Dilema, etc.). La 30 decembrie 1989, profesorul Gabriel Liiceanu a publicat cunoscutul său Apelcătrelichele în care recomanda Nomenklaturii partidului comunist şi în general tuturor celor care „au făcut cu putinţă oroarea” vreme de 40 de ani căinţa şi retragerea din spaţiul public românesc: „Nu mai apăreţi la televiziune, nu mai scrieţi în ziare, nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună. Lăsaţi cuvintele să spună ce spun, nu mai folosiţi o vreme vorbele demnitate, libert…

Comentarii