Treceți la conținutul principal

Electric Castle - Electric Bonţida


            
                La Bonţida a început invazia! Autocarele transportă constant dinspre Cluj pâlcuri de melomani, curioşi şi neo-hippioţi şi-i depun undeva în apropierea castelului. Dinspre scenele instalate în ultimele zile în curtea castelului se aud sound-uri excentrice pentru o lume sătească adâncită în reverii muzicale preponderent etno. Micii întreprinzători locali (şi nu numai), căliţi într-ale comerţului capitalist, concretizează din plin această şansă de a creşte PIB-ul local, bucurându-se de orice gheşeft. Nici la târgul lunar nu s-a mai pomenit atât de multă lume (şi e doar prima zi, clasa muncitoare încă trudeşte prin corporaţiile de pe cuprinsul patriei) şi atât de diversă. Secole de interculturalism şi multiconfesionalism asumat şi practicat la firul ierbii sunt încununate în acest sfârşit de săptămână prin această electrizantă clelebrare a nuanţelor şi sunetelor.
                   Dar să revenim la ograda noastră.
Ad litteram vorbind, în ogradă se înalţă timid vreo 2 corturi, iar prin ungherele răcoroase ale conacului intercultural şi ale gospodăriei aferente au găsit sălaş câţiva habotnici ai festivalurilor electro şi consumatori de aer rural. Chiar ieri dimineaţă, împinşi de la spate de fiorul curăţeniei şi dereticării care cuprinde satul în preajma marilor praznice şi sărbători, am spălat geamurile dinspre stradă, să fim şi noi în rând cu lumea. Într-o atmosferă tipic presărbătorească, mulţi săteni şi-au primenit locuinţele, au pregătit camera dinainte şi, în general, camerele „de ţinut” pentru a putea primi oaspeţi cu ocazia festivalului. Ce se va întâmpla nu era foarte clar, dar se vorbea de multă lume, mult zgomot şi nimic care să aibă legătură cu „artiştii” de muzică populară familiari satului ardelenesc sau cu orice sărbătoare cu iz de împăiere etno. S-a dat anunţ şi la biserică în legătură cu posibilitatea de cazare a oaspeţilor şi s-au făcut liste, într-un cuvânt, s-a probat încă o dată faptul că în lumea ţărănească sunt mai eficiente mijloacele tradiţionale de informare în masă, adică citirea de la amvon.
             Dacă în cazul TIFF-ului şi a evenimentelor culturale organizate în cadrul „Week-end-ului la Castel” (în special cele legate de Ziua Copilului) am avut ocazia să aud nemulţumirea unor sătence faţă de faptul că n-a fost promovare la nivel local, de această dată lumea a fost pusă în temă din timp. Dovada sunt gospodinele ospitaliere care şed în poartă oferind cazare turiştilor toropiţi de căldură şi de praf, şi sfârlaiţurile încinse pe marginea străzii principale, reprezentând, printre altele, aportul local la atmosfera psihedelică specifică unui astfel de festival. Aşa că puteţi pofti la Bonţida pentru a savura un sfârşit de săptămână electric şi energizant.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Discipolii lui Noica în România post-decembristă - de Felician Velimirovici

Ce au făcut intelectualii din „grupul Noica” odată ieşiţi din comunism? În primul rând, încă de la începutul perioadei post-decembriste ei şi-au asumat un rol civic în societatea românească, asumare care s-a manifestat prin coagularea lor în jurul unor reviste care propuneau solidarităţi intelectuale centrate pe valorile democraţiei liberale, pro-occidentale, ale societăţii deschise şi care manifestau atitudini net anti-comuniste şi anti-feseniste (revista 22, Dilema, etc.). La 30 decembrie 1989, profesorul Gabriel Liiceanu a publicat cunoscutul său Apelcătrelichele în care recomanda Nomenklaturii partidului comunist şi în general tuturor celor care „au făcut cu putinţă oroarea” vreme de 40 de ani căinţa şi retragerea din spaţiul public românesc: „Nu mai apăreţi la televiziune, nu mai scrieţi în ziare, nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună. Lăsaţi cuvintele să spună ce spun, nu mai folosiţi o vreme vorbele demnitate, libert…

Comentarii