Treceți la conținutul principal

Recomandare jazzofilă: Vijay Iyer Trio - Historicity


Uite că e bun și Facebook-ul asta la ceva. Așa am aflat și eu de Vijay Iyer. Recunosc că nu prea îmi dau silința să mă pun la punct cu ultimele noutăți din domeniu, dar muzica lui Vijay Iyer merită toată osteneala (mai ales că albumele sale nici măcar nu sunt scoase la ECM). Probabil că vă întrebați , ca și mine de altfel, ce e cu numele ăsta. Părinții băiatului s-au născut în India, iar după un timp au plecat în America. Vioara a fost primul său instrument, pianul studiind-ul ca autodidact și cu ultim detaliu aș menționa și o altă fațetă a lui Iyer, cea de compozitor de muzică clasică. Dar gata cu biografia, că muzica e nerăbdătoare să se facă auzită.


Trio-ul îi mai are în componență, în afară de Vijay Iyer la pian, pe Marcus Gilmore la tobe și pe Stephan Crump la bas, o formulă stabilă cu care a colaborat încă de la începutul anilor 2000. Albumul Historicity este o realizare a anului 2009. Muzicienii sunt foarte versatili, plini de idei, iar tehnica nu le lipsește pentru a le pune în practică. Educația clasică a lui Iyer are un cuvânt greu de spus, dar și rădăcinile sale carnatice își fac simțită prezența. Muzica albumului are în permanență o aură de originalitate, de diferit, în sensul unor concepții și soluții componistice ”tari”. Interplay-ul celor trei este de-a dreptul fantastic, nemaipunând la socoteală că instrumentele sunt exploatate până la ultimele limite ale resurselor lor. Muzica nu cunoaște repausul nici un moment, fie datorită intervențiilor solistice, fie datorită unor permanente oscilații între diferite arii melodice, armonice sau ritmice. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la acest trio este însă imponderabilitatea și diversitatea ritmică de pe anumite piese. Iar aici cred că principalul merit este al toboșarului Marcus Gilmore. Piese precum Helix sau Historicity au un cameleonism ritmic de-a dreptul derutant, în care cei trei instrumentiși dovedesc o sincronizare fără cusur.

Avem de-a face aici cu o muzică complexă, incisivă, chiar și atunci când apelează la forme de exprimare deja bătătorite. Admirația mea se îndreaptă în primul rând spre consistența și originalitatea ideilor experimentate aici. Influențe ale predecesorilor pot fi bineînțeles detectate, dar contribuția personală adusă de membrii trio-ului le plasează muzica în contemporaneitate. Ăsta chiar e jazz și e chiar din 2009!

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii