Treceți la conținutul principal

Personajele mele preferate III - de Jan Manta, prof în mediul rural
Sau ,” Pana unde poate merge ascultarea in spatiul laic ?!”….constituie “rezerva de stat “ a personajului 1.Când certitudinile aducătoare de siguranţă îi sunt anesteziate iar speranţele puternic subrezite, chiar şi numai gândul către cele două personaje dragi aduc necesarul de stabilitate sufletească şi dau noimă vieţii lui pământeşti.
Personajul 8 a existat. Interesant, se pare că a lăsat urme adanci în planul fizic şi metafizic al personajului 1, mai uşor de sesizat cu trecerea timpului. Prezenţa prin lipsă a personajului 8 şi descoperirea lui în absenţă, sunt doar răspunsuri subtile date cu înţelegătoare bună voinţă interogaţiilor de novice iremediabil ale personajului 1. În format de fişă medicală, jurnalul ultimei luni de viaţă rămâne taina unei relaţii căutate sporadic în timpul prezenţei comune în această lume.

Este duminică, dupa Sfânta Liturghie, iar ochiul de geam termopan din bucătăria fără îmbunătăţiri oferă prilej de erudită meditaţie personajului 1. Tema de reflecţie este una interdisciplinara : “Semnele de punctuaţie de la sfârşitul propoziţiei – PÂNĂ UNDE POATE MERGE ASCULTAREA ÎN SPAŢIUL LAIC - “
a) Semnul de întrebare.
a.1. Echivalează cu o crasă ignoranţă datorată unei intruziuni a sacrului în desfăşurătorul laic personal . Sunt căutate simple clarificări pentru a elimina orice insubordonare faţă de semenii aflaţi acum în postura de a fi pe deplin ascultaţi.
a.2. Semnificaţia, în viziunea celor ascultaţi, ispitirii episte-
mologice provenită din nemulţumirea ascultătorului aflat în
derivă civică.
b) Semnul de exclamare.
Mirarea poate fi, atât a celui încântat peste măsură de ceea ce i se oferă, dar şi a celui contrariat de ce vede şi nu înţelege în mediul înconjurator profan. Încântarea şi blazarea pot deveni limitele între care poate zburda ghiduşa toleranţă a căutătorului de adevăruri.

Personajul 49 este într-o vervă fizică şi mentală provocatoare. Ramâne încă, posesorul ingredientelor verbale care facilitează comunicarea şi atrage audienţa în cadrul reuniunilor amicale, găzduite cu lăcomie colocvială. Preocupările lui diurne pendulează între perfecţionarea tehnicii palimpsestului literar şi dezvoltarea industriei produselor de nişă. În preajma acestui personaj eşti constrâns să pactizezi cu voia bună şi optimismul său contagios.

Amintirile plăcute devin refugii triste. Fiecare clipă devine odată şi, acest lucru schimbă priorităţile. Cuvintele se sting în imagini.
Faptele se convertesc în gânduri. Peste toate, vremurile crâcnesc. Personajul 1 are nevoie, din ce în ce mai mult, de un sufleur. Răstimpul devenirii lui se prelungeşte. Rolurile în care a fost distribuit l-au marcat şi l-au constrâns să înţeleagă rostul fiecărui gest, al fiecărei mişcări ori replici rânduite lui, pe drumul de la gong către cortină. Şi-a concediat gândurile din prima tinereţe şi asteaptă distribuirea în piesa cu un singur personaj, din ultima stagiune a carierei sale .

Personajele 4 şi V se duc la teatru, pe cod galben. Personajul 3 este la Sala Sporturilor, pe orice vreme. Personajul 2 vine de la serviciu, pe jos. Personajul 6 vrea să cadă guvernul, pe vreme de criză. Cu toţii sunt poftiţi la chermeza vieţii. Ei nu refuză invitaţia.
Din nou, iarna surprinde România . Nu ne aşteptam să ninga în miezul acestui anotimp. Fundătura noastră oftează de sub nămeţile aruncate conspirativ de cineva, de undeva . O cioară trecuta prin viaţă, consimte la terţul inclus. Celor înzăpeziţi li se acordă cuvenitul interes de presă. Sunt îndopaţi cu cisterne întregi de ceai, în speranţa că prin eliminarea lichidului cald se vor topi barierele de zăpadă.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii