Treceți la conținutul principal

Sărbătoarea "Ciufurilor" la Bonţida, o viziune postmodernă asupra tradiţiei strămoşeşti

Din ciclul "Tradiţia şi Portavocea/salvează România", vă prezentăm subtila conlucrare a veşniciei rurale cu Zeitgeist-ul:
Lăsata Secului a stârnit mare vâlvă şi freamăt primăvăratec pe mirificele meleaguri bonţidene, scăldate de durduliul Someş, constant curgător. Timp de cca. două săptămâni la „Garofiţa” şi în general pe uliciori s-a vorbit despre „Ciufuri”, despre necesitatea de a opune valului agresiv al globalizării şi al disoluţiei identitare, forţa tradiţiei pure. Părerile erau, bineînţeles, împărţite, dar într-un final unanimitatea a triumfat: în organizarea ediţiei 2011 a „Ciufurilor” s-a păstrat tradiţia nealterată, dar în acelaşi timp s-a reuşit adecvarea la contextul prezent, la nevoile şi tendinţele de ultim ceas. Conversaţia purtată cu dl. Remus Hornarul, la un pahar de horincă, m-a ajutat să înţeleg ce presupune acest obicei, care este miza sa şi alte subtilităţi intrinseci „Ciufurilor”. E vorba despre o nuntă parodică în care doi tineri de sex M. şi cu origini, preferabil, sănătoase, sunt mirii, echipaţi cât mai strident şi mai comic.

Alături de ei naşii, cemătorii şi un întreg alai de nuntă, cu spoială de carnaval, nuntaşii purtând
măşti şi costume. În faţa alaiului merg tineri îmbrăcaţi în mândre straie ţărăneşti, pocnesc din bice, iar un staroste recită cu măiestrie un text arhaic. Lăutarii acompaniază cu cântece de soi, muzică tradiţională şi urări de nuntă. Pe la casele celor necăsătoriţi – F/M – se bate cu un baros în poartă şi se fac diverse urări. După colindarea pe toate uliciorile, alaiul se opreşte în faţa Bisericii Ortodoxe unde se trag clopotele iar parohul mimează oficierea unei cununii. La final: cântec, joc, băutură, voie bună, consens şi unitate în cuget şi simţiri. Cam asta era viziunea dlui Remus, deranjat, totuşi, de faptul că echipamentul său de gorilă ( el îl considera urs ) cu care a făcut furori de Revelion, a fost interzis de autorităţi pentru că „speria copiii şi babele”. Această ultimă remarcă mi-a stârnit curiozitatea, aşa că ieri dimineaţă, ies la poartă cu aparatul foto să trag în bild obiceiul.

Pe la porţi localnicii voioşi, încrezători şi totuşi circumspecţi la orice denaturare a tradiţiei, aşteptau sosirea alaiului. O vecină, dna. Jiman îmi spune că „e un obicei străvechi, interzis în Epoca de Aur şi reluat cu cca. 3 ani în urmă” când agia comunală a considerat necesar recursul la tradiţie şi la obiceiurile strămoşeşti, într-o vreme în care talpa ţării e profund frământată de problema identitară. În sunet de bice, muzică populară şi portavoci, se apropie alaiul. Am avut, astfel, ocazia să vedem pogorându-se personaje de căpătâi ale panteonului bonţidean. Din galeria marilor personaje, n-au lipsit vrăjitori marca Harry Potter, simpaticii ţigani care salvează oricând un carnaval, măşti tip Scarry Movie şi altele, în funcţie şi de ce s-a găsit la magazinul second-hand din localitate. În fruntea tinerilor echipaţi în costum tradiţional care pocnesc din bice, dotat cu o portavoce, un amfitrion recită cu patos şi responsabilitate un text tradiţional scris pe hârtie (păstrarea cu sfinţenie a textului strămoşesc e asigurată de citirea de pe foaia pe care a fost redactat în timpuri imemoriale de către ţăranii
foarte atenţi la nuanţe şi inadvertenţe). Mire, mireasă, naşi, „cemători” şi tot ce trebuie la o nuntă, purtând costume adecvate şi subliniind nota parodică a obiceiului se preumblau zâmbitori prin faţa vecinilor şi trecătorilor care pozau din greu. Printre aceştia şi eu. Îl văd pe dl. Remus echipat în muiere, de braţ cu un alt mascul deghizat, zâmbind de zor în toate direcţiile. La toate acestea se adaugă o căruţă cu lăutari care cântă cu dăruire piesa de bază a repertoriului local contemporan – „Puşca şi cureaua lată”. Pocnete, chiote, jocuri şi, la final, alaiul se cufundă în catacombele căminului cultural unde începe marele bairam, care se derulează previzibil.

Profund emoţionat şi marcat de această sublimă pildă dată de tradiţie contemporanilor, mă retrag acasă, la un vinars cu finu’ şi la o serie de discuţii şi meditaţii pe marginea celor văzute. Someşul continuă să cutreiere Bonţida, fără să-şi verse lacrimile sau să se isterizeze. Ba, uneori, se poate desluşi câte o privire ironică pe care o aruncă înspre aceste meleaguri.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii