Treceți la conținutul principal

CHOPIN UNPLUGGED la Castelul Bánffy de la Bonţida

În 25 mai vă invităm la castelul Bánffy din Bonțida, unde ne vom reîntâlni cu pianistul nostru preferat: Alexandru Negriuc. Repertoriul include lucrări de Frédéric Chopin.
Pleonasmul voit al titlului vrea să reliefeze tocmai propunerea noastră de deconectare de oraș și reconectare prin artă, muzică și voie bună în generoasa curte a castelului Bánffy.
Cu aproximativ două secole înainte, la castelul Bánffy poposea Carl Filtsch, pianistul genial al Sebeșului și viitorul elev preferat al lui Chopin. Familia Bánffy a recunoscut talentul copilului și l-a ajutat să ajungă la Paris, unde locuia Chopin. Din recitalul lui Alexandru Negriuc vor face parte și trei compoziții semnate de Carl Filtsch. Recitalul Chopin din 25 mai este dedicat nu doar publicului, ci și copilului pianist.
Și fiindcă pentru noi colaborarea e importantă, iar sinesteziile sunt o formă distilată de colaborare, spațiul deschis de muzică va fi rotunjit cu o serie de alte întâmplări.
Program de curte:

16:00
Expoziții:
George Roșu – Grajd de lupi
Raluca Cozma – Boxed Thinking & Crisalide
HungaRomânisme – expoziție colectivă
Ateliere pentru copii:
DoReMi Start! – atelier muzical pentru copii
Ileana Surducan – atelier de desen pentru copii
Instalații:
Fain – Fără titlu
A1 – Joc
Gastronomie:
Prăjitureasa

18:00
Explorare:
Turul ghidat al castelului
21:00
Alexandru Negriuc – Chopin Unplugged – recital de pian

Intrarea se face pe bază de invitație sau bilet.
Prețul unui bilet – 20 de lei; 10 lei pentru elevi și studenți.
Chopin Unplugged este un eveniment A1 organizat de Transylvania Trust.
Un autobuz pus la dispoziție de Transylvania Trust va asigura trasportul pe parcursul zilei.
 
ALEXANDRU NEGRIUC, Alex pentru prieteni, Batman pentru paznicii Conservatorului, fiindcă obișnuia să-l frecventeze mai ales noaptea când putea să studieze nestingherit la pian. Alexandru Negriuc e masterand la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Daniel Goiţi. Momentan se află într-o strânsă colaborare cu Münchner Muzikseminar (Germania), condusă de maestrul Walter Kraft.
Acuzat că nu desenează de către cei care desenează şi că nu scrie de către cei ce scriu, GEORGE ROŞU insistă că da.
Sculptoriță, RALUCA COZMA modelează spații, mai precis tensiunile dintre ele. A absolvit secția sculptură a UAD Cluj.
Colecție de expresii și ziceri maghiare traduse vizual sau HUNGAROROMÂNISME. Culese din folclorul maghiar și explicate de Alexandra Damian, traduse de Sugár Teodor Dávid și vizualizate iscusit de George Rosu, DUNGI, k., Potop şi Cutărică.
DO RE MI START! este proiectul de concerte și ateliere muzicale pentru copii al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
ILEANA SURDUCAN este ilustratoare și artistă de benzi desenate, absolventă a Facultații de Artă din Cluj. Ileana a publicat deja două cărți de bandă desenată la edituri din Franța - “Edouardo le Redardeau” și “Le Cirque – Journal d’un dompteur de chaises” – și a ilustrat mai multe cărți pentru copii. Anul acesta a reprezentat România la Salonul de Carte de la Paris.
FAIN - Alina Bradu, Tudor Campean, Radu Gaciu, un grup secret cu căutări artistice comune și interese în zona animației, a tehnicilor grafice, instalațiilor și a fotografiei.
A1 este un grup de prieteni preocupați de spaţiul public pe care-l locuiesc și pe care au ales să-l experimenteze ca pe un imens loc de joacă, spațiu posibil pentru intervenții, instalații, vernisaje, recitaluri de pian, concerte, poezie pe pereți, îngeri, evenimente etc.
Dragi pofticiosi şi mofturoşi, PRĂJITUREASA onorează comenzile cele mai năzuroase şi mofturoase pentru prăjituri pe gustul şi firea fiecăruia.
(comunicat de presă)

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii