Școala de vară de la Telciu. Lămuriri

În ultimii patru ani comuna Telciu (județul Bistrița-Năsăud) a găzduit Conferințele de vară de la Telciu, eveniment care anul acesta, prin cea de-a 5-a ediție, marchează trecerea la o altă etapă. Începînd din acest an cele 2 zile de conferințe care vor avea loc la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” (26 August) și în sala de ședințe a Primăriei Telciu (27 August), vor fi prefațate de prima ediție a Școlii de vară de la Telciu, cu începere din 21 August. Tema celor două evenimente surori este comună, ”Ruralitate-Modernitate-(De)Colonialitate” și reprezintă nu numai o alegere tematică în perfect consens cu locația aleasă, ci și abordarea unor problematici extrem de relevante pentru Europa Răsăriteană și nu numai. Pe de altă parte, acest dublu eveniment reprezintă și inaugurarea recent înființatului Centru pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală și care reunește cercetători din România și străinătate preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității.
Ca și edițiile precedente ale Conferinței de vară de la Telciu, ediția din acest an a conferințelor și prima ediție a Școlii de vară de la Telciu sunt finanțate de către Primăria și Consiliul comunei Telciu, la care se alătură un sprijin financiar venit din partea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, precum și sumele colectate din taxele de înscriere a cursanților școlii de vară, din România și străinătate. O contribuție importantă în organizarea acestei prime ediții o aduc inclusiv cei implicați, în diferite forme, în organizarea și desfășurarea acestei prime ediții. Pentru că proiectul depus la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) din subordinea Ministerului Culturii n-a avut sorți de izbîndă, am fost nevoiți să ne repliem pe o variantă minimală, pentru a reduce masiv din cheltuieli și, de asemenea, am fost nevoiți să rugăm pe cei implicați în diferite activități să presteze muncă voluntară sau să accepte reduceri substanțiale de onorariu. Într-un final cauza telceană a triumfat, așa că avem o primă ediție organizată în primul rînd datorită disponibilității colaboratorilor noștri de a derula activități neplătite, în speranța că edițiile viitoare vor beneficia de mai multe surse de finanțare.
Ce cuprinde această școală de vară?

În primul rînd vor fi organizate 10 cursuri timp de 4 zile, în limbile română și engleză, susținute de universitari din România și străinătate: Madina Tlostanova (Suedia), Manuela Boatcă (Germania), Margaret Jade Sit Tsui (China), Vintilă Mihăilescu (România), Călin Goina (România), Ovidiu Țchindeleanu (România), Ion Matei Costinescu (România), Emanuel Copilaș (România) și David Schwartz (România). Pentru că unul dintre obiectivele asumate de către echipa de organizare și instituțiile partenere  este încercarea de implicare a comunității locale în cît mai multe activități, cursul ”De la Stînga la Dreapta: Politica pe înțelesul tuturor”, susținut de profesorul Emanuel Copilaș de la Universitatea de Vest din Timișoara este adresat, în primul rînd, localnicilor interesați de o scurtă introducere în ideologiile politice. Desigur, accesul la celelalte cursuri și la dezbaterile aferente este permis oricui este preocupat de tematicile vizate sau are minime curiozități în acest sens.
Pe de altă parte, sunt organizate o serie de activități extracurriculare prin care ne propunem să aducem la un loc cursanții înscriși la școala de vară și localnicii interesați (precum și cei din localitățile învecinate) și să creăm premisele unor discuții și dezbateri fructuoase. O primă activitate, care reprezintă și inaugurarea acestui eveniment, este prezentarea spectacolului de teatru ”Sub Pămînt. Valea Jiului în tranziție” regizat de David Schwartz, care va avea loc în după amiaza zilei de 21 August. Această activitate va fi completată în zilele următoare de un curs despre rolul teatrului politic în context periferic, susținut de același regizor.
Trei din cele patru zile de cursuri se vor încheia prin proiecții de filme documentare și artistice realizate cu sprijinul lui Tudor Baciu, artizanul proiectului Cinemobilul. Filmele prezentate sunt următoarele: ”Aferim” (2015, regia Radu Jude), ”Aici, adică acolo…” (2012, regia Laura Căpățână Juller”) și ”Crulic – drumul spre dincolo” (2011, regia Anca Damian). Trebuie menționat că am obținut drepturile de proiectare gratis a acestor filme prin bunăvoința și înțelegerea regizorilor Radu Jude, Laura Căpățână Juller și Anca Damian, precum și a producătorilor Ada Solomon și Alexandru Solomon. În cazul filmului documentar ”Aici, adică acolo…”, la proiecție va asista și regizoarea documentarului și va participa la o discuție cu publicul pe marginea filmului.
O altă activitate extracurriculară este lansarea cărții ”Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” de Vasile Ernu, urmată de o discuție a autorului cu publicul.
Nu în ultimul rînd, o altă activitate esențială a acestui proiect este atelierul de teatru coordonat de  Claudiu Llorand Maxim și Leta Popescu de la asociația culturală Reciproca din Cluj. Atelierul este organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Telciu și este adresat elevilor din localitate.
Seara zilei de joi va marca, printr-o cină festivă, încheierea primei ediții a Școlii de vară și debutul celei de-a V-a ediții a Conferințelor de vară de la Telciu, cina alăturînd cursanții, coordonatorii cursurilor și participanții la această ediție a conferințelor.
În paralel cu cursurile și activitățile ce se vor derula în satul de pe valea Sălăuței, într-una din zile satul va invada orașul reședință de județ printr-un mini-eveniment cultural aferent Școlii de vară de la Telciu, organizat la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud. În acea zi, instituția parteneră va găzdui lansarea volumului ”Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” de Vasile Ernu, urmat de discuții cu publicul și proiecția filmului documentar ”Aici, adică acolo…” cu participarea regizoarei Laura Căpățână Juller.
Cei dornici să participe la aceste evenimente se pot caza la pensiunile de pe raza localității sau pot să-și instaleze cortul în locațiile speciale care vor fi pregătite, pentru a avea acces la WC-u și dușuri. Recomandăm informarea din timp a organizatorilor pentru a nu avea îngreuna muncile organizatorice.

În linii mari cam asta ar fi treaba cu Școala de vară și Conferințele de la Telciu. În cîteva zile pe site-ul Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale va fi postat programul celei de-a 5-a ediții a conferințelor și programul pe zile al Școlii de vară. Cei interesați să participle la școala de vară sunt rugați să se înscrie completînd formularul publicat aici. Participarea la conferințe, atît la Bistrița, cît și la Telciu este liberă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog