Treceți la conținutul principal

Personajele mele preferate - de Jan Manta (profesor în mediul rural buzoian)Sau
Cum e să locuieşti pe o fundătură
Sau
Cum să nu rămâi corigent la obiectul preferat
Personajul 1, care dintr-o abordare axiologică, ar putea fi personaj principal nu mai înţelege nimic.
Personajele 2,3,4,5, 6,7 şi celelalte nu-l înteleg pe personajul 1. Deşi, în mare parte se aseamănă, personajele nu se pot înţelege între ele în preajma personajului 1 .
Personajul 1 priveşte prin plasa geamului de termopan din bucătăria proprie. îi place să privească cerul, deşi îl vede ciopârţit de zecile de cabluri suspendate, oferite prin amabilitatea unei civilizaţii insistente. Gândurile îi fug către celelalte personaje. Se crede un mic şi de neînlocuit vistiernic al destinelor când, o insiduoasă grijă faţă de toţi îi penetrează interiorul labil şi-i spulberă pacea lăuntrică. Dacă personajul 2 i-a fost anexat în vederea unei comune şi concomitente ocupări de spaţiu şi timp, celelalte personaje au venit să desluşeasca taine ascunse prin propriile-i cotloane fiinţiale. Controversatul personaj 1, despre care se crede că este sofisticat,ursuz, habotnic, despicător de fire gata despicate, caută cu îndârjire răspuns la o sâcâietoare întrebare personală: cum de-şi supără, fără să vrea, afinii, personaje importante la care se raportează întreaga lui existenţă? Supărarea provocată cu mare uşurinţă celor din jurul său îi conferă o doză de autodezamăgire şi durere metafizică. Pare un masochism cronicizat faţă de care personajul 1 nu găseşte remedii autohtone.
Personajul 2 s-a trezit din somn şi se pare că va fi decretată ziua curăţeniei generale în habitatul de pe fundătură.În aceste momente e bine că toate personajele să aibe activităţi fizice conexe în câmpul vizual şi olfactiv al protagonistei. În astfel de momente, personajul 1 iese negativ în evidenţă pentru un motiv ce ar putea declanşa ditamai războiul fratricid: o îndoielnică acuitate vizuală şi tactilă în depistarea urmelor de praf din zone greu accesibile.
Sună telefonul şi personajul 6 anunţă entuziasmat că va fi voluntar retribuit în comuna natală. Este un personaj nostim cu apucături de finanţist. Sugubaţ şi mercantil este rezervat faţă de personajul 1 şi cu mari asteptări îndreptate spre personajele 3,4 şi 5.
Pesimist împăcat, sceptic prin constrângere, mizantrop ocazional
personajul 1 îşi joacă nemulţumit rolul primit, conştient fiind de marele păcat pe care îl înfăptuieşte. Deşi îl preţuiesc, personajele 3,4,5 uneori şi celelalte, îi simt prezenţa ca o mică şi stânjenitoare povară, pe care o pot accepta pe o perioadă mai scurtă de timp, în funcţie de diverşi factori, cum ar fi : starea vremii sau tradiţia la români.
Într-o zi , personajul 4….
Va urma

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii