Personajele mele preferate - de Jan Manta (profesor în mediul rural buzoian)



Sau
Cum e să locuieşti pe o fundătură
Sau
Cum să nu rămâi corigent la obiectul preferat
Personajul 1, care dintr-o abordare axiologică, ar putea fi personaj principal nu mai înţelege nimic.
Personajele 2,3,4,5, 6,7 şi celelalte nu-l înteleg pe personajul 1. Deşi, în mare parte se aseamănă, personajele nu se pot înţelege între ele în preajma personajului 1 .
Personajul 1 priveşte prin plasa geamului de termopan din bucătăria proprie. îi place să privească cerul, deşi îl vede ciopârţit de zecile de cabluri suspendate, oferite prin amabilitatea unei civilizaţii insistente. Gândurile îi fug către celelalte personaje. Se crede un mic şi de neînlocuit vistiernic al destinelor când, o insiduoasă grijă faţă de toţi îi penetrează interiorul labil şi-i spulberă pacea lăuntrică. Dacă personajul 2 i-a fost anexat în vederea unei comune şi concomitente ocupări de spaţiu şi timp, celelalte personaje au venit să desluşeasca taine ascunse prin propriile-i cotloane fiinţiale. Controversatul personaj 1, despre care se crede că este sofisticat,ursuz, habotnic, despicător de fire gata despicate, caută cu îndârjire răspuns la o sâcâietoare întrebare personală: cum de-şi supără, fără să vrea, afinii, personaje importante la care se raportează întreaga lui existenţă? Supărarea provocată cu mare uşurinţă celor din jurul său îi conferă o doză de autodezamăgire şi durere metafizică. Pare un masochism cronicizat faţă de care personajul 1 nu găseşte remedii autohtone.
Personajul 2 s-a trezit din somn şi se pare că va fi decretată ziua curăţeniei generale în habitatul de pe fundătură.În aceste momente e bine că toate personajele să aibe activităţi fizice conexe în câmpul vizual şi olfactiv al protagonistei. În astfel de momente, personajul 1 iese negativ în evidenţă pentru un motiv ce ar putea declanşa ditamai războiul fratricid: o îndoielnică acuitate vizuală şi tactilă în depistarea urmelor de praf din zone greu accesibile.
Sună telefonul şi personajul 6 anunţă entuziasmat că va fi voluntar retribuit în comuna natală. Este un personaj nostim cu apucături de finanţist. Sugubaţ şi mercantil este rezervat faţă de personajul 1 şi cu mari asteptări îndreptate spre personajele 3,4 şi 5.
Pesimist împăcat, sceptic prin constrângere, mizantrop ocazional
personajul 1 îşi joacă nemulţumit rolul primit, conştient fiind de marele păcat pe care îl înfăptuieşte. Deşi îl preţuiesc, personajele 3,4,5 uneori şi celelalte, îi simt prezenţa ca o mică şi stânjenitoare povară, pe care o pot accepta pe o perioadă mai scurtă de timp, în funcţie de diverşi factori, cum ar fi : starea vremii sau tradiţia la români.
Într-o zi , personajul 4….
Va urma

Un comentariu:

  1. Nu stiu ce impact au randurile scrise, dar sunt convins ca imaginile s-au potrivit si se potrivesc de minune cu articolele din acest blog.Felicitari deci,ilustratorului care reuseste sa redea prin forma si culoare, mai mult decat cuvintul din text,mesajele autorului. Exista cred,o comunicare pe un anumit nivel de realitate descifrat de cei doi.

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog