Treceți la conținutul principal

Jumări…isterie contemporană…trai sănătos… - Raluca Radu


Părem că evoluăm dar în esență, apărem ca niște involuați. O adevărată industrie mondială, înțeleasă direct sau tacit, ne inoculează zi de zi, minut cu minut, sloganul, dictonul, sfatul : TRĂIEȘTE SĂNĂTOS!
Sentimentul de frustrare sau de imitație socială își pune amprenta chiar și pe oameni cu o putere și o limpezime mare în a-și delibera hotărârile cruciale. Viața lungă și sănătoasă sunt principiile călăuzitoare ale omului contemporan. Tănțicile și mămăițele au auzit că le ajută la sănătate, să mănânce patru ouă crude pe stomacul gol, jumătate de litru de ceai de coada șoricelului, două pahare de țuică pe nerăsuflate… Domnișorele, cu nurii la vedere, vând alte și alte ”secrete ale frumuseții veșnice”, diete în avanpremieră rapide și aducătoare de succes. Lista continuă imbrăcând diferite forme de la leacuri, remedii, tratamente, regimuri, la schimbări majore, în stilul de viață. Sunt transmise din oral, de la bunică la nepoată, de la mama la fiu sau la fiică, precum doinele și cimiliturile de altădată. Alteori, se alege varianta scrisă, cosmetizată, adresată iubitorilor de lectură. Modalitatea de transmitere a mesajului și a conținutului, variază în funcție de categoria de vârstă, ocupație, statut, vecinătate, mediu social.
Așadar, isteria e în floare. Deschizi televizorul și auzi numai ”sfaturi de bine”, transmise cu persuasiune unui popor considerat imbecil. Ni se spune să nu mâncăm zahăr, grăsimi în exces, după ce tocmai ne-au fost fluturate vizual: prăjituri, creme și alte minuni gastronomice.
Sfaturile curg precum apa de la robinet: Beți minim doi litri de apă pe zi, indiferent dacă pe țeava de la robinet curge apă portocalie cu tot felul de protozoare și limacși. Beți minim doi litri de apă pe zi, indiferent dacă aveți o înălțime de 1.50 metri sau 1.90 metri. ” Sfatul” e imperativ, trebuie urmat. Sunt uitați cei cu retenție hidrică. Ei cât ar trebui să bea?
La colțul străzii, pe taraba vânzătoarei, înfrigurate și gata ” să îți bage ceva publicații pe gât”, revistele glossy îți fac portretul robot al femeii ideale, al femeii sănătoase și de succes. Sfaturile ți se strecoară în minte, precum șerpii printre pietre.
Campania furibundă continuă cu pliante, spoturi publicitare și reclame de supermarket: ”ieftin și bun”, ”calciu pentru oasele și dinții copilului tău”, ”mancați margarină pentru sănătatea inimii voastre”, ” Tedi are vitamine”, ” iaurt delicios”, ”iaurt numa' bun”. E clar: Toată lumea îți vrea ”binele”. Valuri de bine pun stăpânire pe mintea și pe buzunarul tău. Frustrarea și îndoiala te cuprind. Ceea ce știai o dată că e sănătos, astăzi e de-a dreptul periculos pentru viața ta. În fața unei farfurii cu sarmale ori friptură, pregătite de mama, cu varză din grădină, cu carne de la purcelul crescut în coteț, se dau lupte interne între rațional și irațional. După ce ai mâncat, vin procesele de conștiință : ”bombă calorică”, ”combinație nepotrivită”, ” depășirea orei de luat cina”. O dată această mâncare îngurgitată cu gândul că îți va face rău, cu siguranță va acționa ca un mercenar și îți va face rău.
Nu contest consecințele dezastruoase asupra sănătății oamenilor ale alimentelor din supermarket și ale experimentelor chimice ce derivă din ele,. Din păcate, alternativele pentru a te salva sau a trăi sănătos, nu sunt reale. Toată această ”informare” haotică, fără un plan coerent, făcută prin ”radioșanț”, nu face decât să stârnească confuzia sau lehamitea consumatorilor. Se ajunge de cele mai multe ori, la aceeași atitudine senină în fața destinului impacabil precum cea a ciobanului moldovean: ” de ceva tot trebuie să mori”, ”oricum n-o să fiu nemuritor”.
Informarea noastră, a omului de secol XXI, pare a fi în acest caz, o spoială. Multe gânduri negative, frustrări și bariere pe care abia așteaptă psihicul și fizicul tău să le dărâme ( vezi ospețele de la Crăciun și Paște, din casa fiecărui gospodar).
În concluzie, jumările bunicii, omleta prăjită în tigaie pe plită, brânza de oaie, iute și adusă de bunicul de la putinei, erau sănătoase 100%, pentru că erau lipsite de gânduri negative, procese de conștiință și regimuri disociate…

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Sub zodia anticorupţiei

În toată istoria ei modernă, „integrarea europeană” a României a fost un proiect de clasă: a fiilor de boieri întorşi de la studiile făcute la Paris în secolul XIX, a intelighenţiei, elitei economice şi a administraţiei de stat la începutul secolului XX şi, după ’89, a unui segment de politicieni, afacerişti şi intelectuali. Un proiect, aşadar, eminamente liberal. Această „integrare europeană” a reprezentat în tot acest timp o veritabilă fată morgana, un ideal rămas în permanenţă de făcut, sau, dacă nu, măcar de dus la bun sfârşit. Orice şi oricât s-ar fi realizat, decalajul faţă de ţările vest-europene rămânea vizibil, iar, mai rău decât atât, exista tot timpul posibilitatea ieşirii din cursă, a deturnării „parcursului european” şi a resorbţiei în cultura şi moravurile Orientale de care abia reuşiserăm să ne desprindem. Însă, la fel ca şi „integrarea”, desprinderea a fost resimţită întotdeauna ca parţială, fragilă şi, fatalmente, reversibilă. Din această cauză, grupurile sociale care…

Comentarii