Treceți la conținutul principal

Cocaină și bere la pet
Spune-mi cu ce te droghezi, ca să-ți spun din ce clasă socială ești și cam ce nivel de trai ai! Că fumezi tutun sau marijuana, tragi pe nas cocaină, bagi pastile, timbre, bei alcool, iei Xanax sau te injectezi cu heroină, tot în categoria consumatorilor de substanțe psihotrope și psihoactive poți fi încadrat, însă doar consumul anumitor substanțe îți poate afecta profilul moral și caracterologic în ochii semenilor. Cocaina, pastilele și alte substanțe scumpe, accesibile doar în anumite cercuri și la anumite costuri, nu te fac automat să pari un netrebnic, viciat moral. Din contră, pot chiar să-ți atragă o aură de excentricitate, să fie un semn al succesului și realizării, plus al apartenenței la categoria învingătorilor. Dacă bagi alcool și țigări ieftine e bai mare cu tine, e semn că puți a sărăcie , lene și iresponsabilitate. A lipsă de respect de sine sau a incapacitate/lipsă de voință de a-ți depăși condiția sau împlini potențialul.
Dar mai mult decît substanțele în sine, clasa socială, ocupația și descendența te pot încadra în categoria consumatorilor cool, excentrici, open-mind, creativi sau în categoria rataților, a „drogaților”, leneșilor și a parazițiilor vicioși. Una e să porți un costum de 500 de coco sau niște straie vintage, croite de un artist independent, să lucrezi în sectorul bancar sau în industriile creative și să tragi pe nas cocaină, să bagi pastile sau să lingi timbre prin cluburi de fițe sau prin apartamente de lux, la party-uri private și alta e să sufli un deț într-o crîșmă de sat, să bagi un pet de bere ieftină în miezul zilei, lîngă o betonieră, pe un șantier și să fumezi țigări ieftine, poate chiar penale, îmbrăcat ordinar, poate chiar sărăcăcios și lucrînd cu ziua, la negru sau pe salariul minim. Mai mult, dacă ești din prima categorie poți chiar consuma produsele specifice celor din a doua categorie și tot ieși bine ca percepție publică. Ești un tip/o tipă deschis/ă, excentric/ă, fără aere, un demofil chiar. Dacă ești din a doua categorie și-ți pică sub nas niște coca, tot prost ieși, că e semn că ești ahtiat după, disperat să bagi orice și chiar iresponsabil, că de banii ăia ai putea să cumperi ceva la copii sau să te înscri la un curs de dezvoltare personală și/sau recalificare.

Dacă te prind zorii zilei într-un birt, cu un rachiu sau o bere ieftină în față, fie că ieși din tura de noapte (nu scrie pe fruntea ta asta), fie că urmează să intri în vreo tură sau aștepți vreun întreprinzător să te cheme la o zi de muncă sau, mai rău, ai petrecut toată noaptea, faci o impresie foarte proastă, confirmi toate clișeele despre săracii leneși și vicioși care umplu de dimineață crîșmele, își beau ajutorul social, alocațiile copiilor, pensiile părinților sau cîștigul agonisit. Ai o problemă cu caracterul, ai un profil îndoielnic și nu faci decît să confirmi că faci parte dintr-o categorie inferioară moral, social și cultural. Ești un rebut care-și merită soarta și care trebuie privit cu dispreț. În schimb, de ești văzut la ore matinale, înainte sau după răsărit, pe vreo terasă din centrul vechi, îmbrăcat bine și spărgînd niște bani sau pișînd un zid de patrimoniu, ești în cel mai rău caz un nesimțit, privit cu invidie sau condescendență. Dacă nu ești văzut chiar ca un spirit liber, rebel și refractar la normele sociale atît de constrîngătoare. Oricum, nu prea ești luat la rost că de ce nu ești la muncă sau de ce spargi banii pe băutură și droguri în loc să-i duci acasă sau să-i investești în ceva pentru a-ți îmbunătății viața și înfrumuseța personalitatea și spiritul. Să-ți bei cafeaua sau limonada de mahmureală pe corso, la orele cînd alții merg la muncă sau muncesc, nu e semn de lene sau de caracter dubios, ci semn de prosperitate, trai bun, reușită, care stîrnește admirația și invidia și mult mai rar disprețul.
foto: Adevărul
Dacă spargi 1000 de coco pe pastile, cocaină, șampanie scumpă și altele într-un club, ești doar un excentric sau un tip generos, care nu pune preț pe bani și alte valori materiale. Dacă spargi banii de pe o zi de muncă, din ajutorul social sau din șomaj într-o noapte de beție, e doar încă o dovadă că ești iresponsabil și că nu te gîndești la ziua de mîine. Că te complaci în vicii și sărăcie.
Dacă ești din partea de sus a societății ca nivel de trai, dintr-o familie bună sau cu o profesie liberală, poți să-ți explici slăbiciunea pentru cocaină și altele ca un mijloc de a te relaxa, de a-ți lărgi orizonturile și de a-ți împlini potențialul. Dacă ești din zonele inferioare și mai porți și stigmatul vreunei minorități etnice îndelung oprimată și marginalizată, n-ai nicio scuză că te dedai la luxul consumului de tutun și alcool. Intervin etica, judecățile morale și toată cohorta de concluzii ce pot fi debitate pe marginea obișnuinței de a căuta refugiu în alcool și țigări.
Dacă ești dintr-o familie bună, înstărit sau muncești într-un segment binevăzut (IT, Drept, medicină, industrii creative etc.) și ești prins cu ceva asupra ta, tot mai poți să scapi sau măcar o încasezi mai ușor. Și nu e vorba doar de intervenții și putere de mituire, ci și de faptul că o astfel de întîmplare poate fi văzută ca o scăpare, o prostie asociată tinereții și teribilismului, care nu justifică o pedeapsă aspră, conform rigorilor legii, pentru că ar risca să distrugă viața și cariera unui tînăr, de altfel capabil și cu referințe bune. Dacă ești un sărăntoc și ești prins băgînd o iarbă, ai toate șansele să te arzi. Desigur, poate interveni mila și o oarecare îngăduință, dar de regulă ești aspru pedepsit, pentru că nu faci decît să confirmi că ești un pericol, că ești deja pierdut și că ai nevoie de o lecție dură ca să ți se bage mințile în cap. Că altfel se umple țara de drogați sau cazi într-o dependență mult mai gravă care te poate împinge la infracțiuni viitoare mult mai grave, în căutarea de resurse pentru procurarea dozelor. Se știe că dependenții săraci sunt în stare să facă orice pentru o doză, că e plin de astfel de povești reale și/sau false.
În concluzie, una e să-ți înfunzi mințile cu pălincă, pufoaică, tescovină sau zaibăr într-un fund de lume sau la un bîlci popular cu manele și muzici populare pe fundal și alta e să bagi pastile și coca pe Armin van Buren sau alții la Electric Castle sau Untold. Dacă pici în șanț și duhnești a alcool, e prea puțin probabil să te ridice cineva de acolo sau să nu te privească cu dispreț și desconsiderare. Dacă un trip te împinge să iei bălțile la rînd și să plonjezi în noroi, e semn că ești dezinhibat și totalmente eliberat de orice fel de constrîngere comportamentală depășită. Ești cool sau în cel mai rău caz ridicol. Dar ești ok.
Faceți bani, îmbrăcați-vă bine și apucați-vă de ocupații care să vă pună în valoare potențialul și caracterul frumos, dacă vreți să vă spargeți în vreun fel sau altul, că altfel vă omoară nu doar ciroza și mizeria, ci și judecata semenilor, a căror exigențe cresc invers proporțional cu veniturile pe care le aveți și cu locul în ierarhia socială și culturală.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Autonomia sașilor în Transilvania - Sándor Vogel

Convieţuirea comunităţilor cu statut juridic diferit a caracterizat societatea medievală din Europa. Ulterior, aceste practici juridice au fost codificate iar pe baza lor comunităţile delimitate teritorial au dispus de privilegii şi au format corpuri juridice unitare. O caracteristică deosebită a Regatului Ungariei a fost acordarea de privilegii anumitor grupuri etnice, cum ar fi secuii, iazigii, cumanii, saşii din Zips (Spi) şi Ardeal. Toate acestea stau în legătură cu activitatea de consolidare statală dusă de regii maghiari, al căror interes primordial a fost popularea ţării, exploatarea resurselor ei economice şi apărarea militară. În Transilvania, saşii au beneficiat de cel mai complet şi mai durabil sistem de privilegii. Acest grup etnic redus numeric, colonizat în mai multe valuri de către regii maghiari în secolele 12-13, a devenit, datorită privilegiilor sale, un important factor economic, cultural şi chiar politic. Deoarece poporul săsesc s-a menţinut în primul rând datorită…

Comentarii