Dacă...Toamna muzicală clujeană 2011- ispită, marca Otilia Constantiniu (ex- Badea)


Dacă a început, atunci să vedem măcar ce se anunţă.
Permiteţi-mi să îmi manifest acest apel de a promova unul din cele mai longevive festivaluri de muzică cultă din România. Este cea de-a 45-a ediţie a Toamnei Muzicale Clujene, care aduce pe scenă lucrări consacrate dar şi în primă audiţie, acoperind o paletă mare de literatură muzicală. Până în 21 octombrie vă puteţi delecta cu muzici cât se poate de diverse, de la lucrări vocal-simfonice la recitaluri camerale şi solistice.
Cum deja a început de câteva zile dau în continuare citire câtorva concerte care mi-au atras atenţia în mod deosebit.
Unora le place Ţăranu. Dacă vă aflaţi printre acei, atunci seara de vineri 7 octombrie ar fi de luat în calcul pentru că se cântă Ţăranu şi se cântă o primă audiţie absolută! Diferencias pentru saxofon bariton şi orchestră se anunţă, unde Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii de Stat Transilvania ne va provoca la o incursiune în muzica maestrului. Ca bonus, dacă într-adevăr vă nimeriţi acolo, s-ar putea ca la finalul lucrării să îl şi zăriţi printre primele rânduri pe autorul lucrării mulţumind pentru recunoştinţă. Pentru unii seara abia cu Beethoven începe, în partea a doua a concertului, cu nici mai mult nici mai puţin decât simfonia a 9-a.
Pentru cei pasionaţi de timbrul violoncelului, nu una, nu două, nu trei, nu..., ci 12 violoncele vă vor oferi miercuri 12 octombrie o idee despre ce se întâmplă atunci când partida violoncelilor îşi depăşeşte cu atât numărul încât se poate lipsi de celelalte instrumente şi poate constitui o orchestră de cameră. În program lucrări de M. Ravel, E. Granados, Fr. Chopin, G. Bizet şi B. Bartók. Poate fi cel puţin interesant.
Dacă mi-ar plăcea muzica de cameră – în special Brahms sau primele audiţii - atunci sâmbătă 15 octombrie aş bifa-o pe listă. Mi-aş cumpăra bilet la recitalul Cvartetului ,,Transilvan’’, unde în incinta sălii de concerte a Acedemiei de Muzică ,,Gh. Dima’’, cei patru care au consacrat vestul (României) vor interpreta o primă audiţie absolută a cvartetului pe care Adrian Pop îl intitulează Mătasea şi metalul, torso pentru cvartet de coarde. Şi dacă nu vă va convinge cvartetul lui A. Pop, atunci vă puteţi arunca în braţele muzicii lui Brahms unde în ajutorul celor 4 le vine pianistul Valentin Gherghiu pentru a da curs cvintetului cu pian în fa minor, op. 34. Şi dacă nu vă place Brahms, vă va plăcea cu siguranţa acest cvintet de o putere uimitoare (testat în condiţii de exersare a răbdării pentru muzica lui Brahms).
Dacă aş fi iubitor de muzică barocă (şi nu numai) şi s-ar întâmpla ca această muzică să se cânte şi în biserica ,,Sf. Mihail’’(cea care apare pe vederi cu Clujul), nu aş rata recitalul Mariei Abrudan. Merită să înduraţi o oră de răcoare şi să vă obişnuiţi doar urechile să contempleze rezonanţele orgii. Această seară v-o puteţi dedica înşivă miercuri 19 octombrie.
Pentru cei care nu l-au cunoscut încă pe Grigore Leşe au ocazia joi 20 octombrie, unde la Casa de Cultură a Studenţilor vine să ni-i prezinte pe deja celebrii aromâni fârşeroţi din Cogealac. Lăsaţi-vă purtaţi de sonorităţile dobrogene în ritmurile asimetrice ale acestor tărâmuri. Veţi pleca de acolo mai împăcaţi şi mai fermecaţi de puterea muzicii pe care o pot avea 3-4 bătrânei dintr-un sat prăfuit din apropierea Mării Negre.
Dar asta dacă şi numai dacă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog