Apel pentru înscrieri: Școala de vară: ”Ruralitate, Modernitate și (De)Colonialitate”

Ediția I-a
21-25 August, 2016
Termen limită de înscriere: 1 August 2016

Această primă ediție a ”Școlii de vară de la Telciu” este o inițiativă a recent înființatului ”Centru pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale”. Este vorba de un experiment educațional inovativ care a prins contur din seria de conferințe internaționale organizate în satul transilvănean Telciu. Tematica acestei școli de vară este parte a unui ciclu de simpozioane anuale care au analizat și vor continua să analizeze ”modernitatea” în variatele sale ipostaze istorice și manifestări globale. Din acest motiv, ediția din acest an a școlii de vară și conferința internațională programată imediat după aceasta vor implica gândirea/abordarea decolonială. Decolonialitatea este una dintre cele mai puternice și prolifice direcții în gândirea socială și politică contemporane. Decolonialitatea oferă un cadru euristic care aduce în prim plan gândirea locală și aportul local în abordarea asimetriilor de putere care au modelat și continuă să modeleze dezvoltarea istorică a sistemului mondial capitalist. Un astfel de cadru, prin urmare, este cu atît mai potrivit pentru a evidenția rolul ruralității în construirea lumii contemporane. Cadrul decolonial se bazează pe o varietate de domenii precum istoria, antropologia, sociologia, științele politice și filosofia politică. Prin urmare, facilitează abordările multidisciplinare ale problemelor lumii rurale.
Conținutul cursurilor și alte activități curriculare
”Școala de vară de la Telciu” oferă o gamă variată de cursuri și activități. Subiectele cursurilor vor include analize istorice comparative a regimurilor muncii în sistemul mondial, studii de caz ale modernităților rurale în perioada interbelică, abordări enografice ale simbiozei rural-urbane contemporane etc.. Școala de vară va include, de asemenea, sesiuni de discuții pe marginea proiectelor de cercetare ale studenților cursanți. Cu atît mai mult sunt încurajați să aplice currsanții care vor să-și prezinte cercetările în curs sau finalizate și să primească un feedback din partea profesorilor invitați. Curricula de bază va fi îmbogățită  printr-un curs de economie politică, relații internaționale și ideologii politice, precum și printr-un scurt curs despre apariția teatrului politic în periferia europeană în perioada post-socialistă. Profesorii invitați, din China, România și alte țări europene, au o expertiză solidă în domeniile alese și o experiență pedagogică considerabilă. Activitățile co-curriculare includ o piesă de teatru, proiecții de filme documentare și artistice, lecturi publice, dezbateri și discuții informale și un atelier de teatru pentru elevii din sat, toate fiind menite să încurajeze și să faciliteze și implicarea comunității locale în activitățile școlii de vară.

Locația
Prin organizarea acestei școli de vară și a conferinței ce o urmează în inima satului, ne propunem să adunăm împreună localnici, cursanți și cercetători într-un cadru al reciprocității și dialogului. Aceasta presupune o schimbare de accent dinspre proiectele metropolitane de dezvoltare rurală înspre abordări care privesc mediul rural ca pe un izvor nesecat de dezvoltare socio-economică și culturală. ”Școala de vară de la Telciu” este singulară prin întreprinderea unei asemnea revalorizări critice a ruralității. Satul în sine este așezat în vecinătatea Maramureșului, pe Valea Sălăuței, fiind parte a ”Țării Năsăudului”, ambele regiuni rurale având identități istorice complexe și contestate, nu în ultimul rând prin rolul jucat de ținutul năsăudean în cadrul graniței militare habsburgice. Mai recent, aceste două regiuni au fost și sunt profund afectate de migrația forței de muncă în perioada post-socialistă.
Având asigurat sprijinul autorităților locale și colaborarea unor instituții și asociații culturale din Bistrița și Cluj-Napoca, sperăm că o să vă alăturați nouă spre a face din această primă ediție a școlii de vară un success. Pentru mai multe informații despre cursuri, profesori și despre cum să vă înscrieți, vă rugăm vizitați site-ul nostru:
Taxa de participare:
  • 100 lei pentru cursanții din România.
  • 50 de euro pentru cursanții din afara Uniunii Europene și din țările membre ale UE cu venitul minim garantat sub 500 de euro pe lună.
  • 100 de euro pentru cursanții din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Taxa asigură:
  • Cursuri în limbile română și engleză susținute de: Margaret Jade Sit Sui (Universitatea din Chongqing, China), Manuela Boatcă (Albert-Ludwigs-Universität, Freiburg, Germania), Vintilă Mihăilescu (SNSPA, București, România), Ovidiu Țichindeleanu (Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda), Călin Goina, (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România), Emanuel Copilaș (Universitatea de Vest, Timișoara, România), David Schwartz (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România), Ion Matei Costinescu (Universitatea București, București, România).
  • Works-shop-uri și seminarii de prezentare a unor proiecte în curs.
  • Proiecții de filme documentare: ”Crulic” (2011, regia Anca Damian) și ”Aici, adică acolo” (2012, regia Laura Căpățână Juller) urmate de discuții cu regizoarea Laura Căpățână Juller și dezbateri cu publicul.
  • Proiecția filmului artistic ”Aferim” (2015, regia Radu Jude) urmat de discuții cu publicul.
  • Acces gratuit la spectacolul de teatru: ”Sub Pământ. Valea Jiului în tranziție” (regia David Schwartz).
  • Lectură publică din romanul ”Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” și discuție cu autorul, Vasile Ernu.
  • Se asigură loc de campare, cu acces la WC și duș în gospodăriile sătenilor.
  • Se intermediază cazarea la săteni gratis sau la un preț modic.
  • Beneficiază de reducere la restaurantul ”Hovrea”, 3 mese pe zi costînd 25 lei/5-6 euro.
  • Excursii în împrejurimi.
  • Participare la ediția a V-a a ”Conferințelor de vară de la Telciu”.
  • Cină festivă în cadrul celei de-a V-a ediții a ”Conferințelor de vară de la Telciu”
Instituții organizatoare: Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Primăria și Consiliul Local ale comunei Telciu.
Organizatori: Valer Simion Cosma, Manuela BoatcăIon Matei Costinescu,Miki BranișteOvidiu Țichindeleanu.
Parteneri: Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud; Liceul Tehnologic Telciu; Cinemobilul; Asociația culturală ”Reciproca”; Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog