Treceți la conținutul principal

O boală ce recidivează periodic în corpul social: tehnocratita

   Pentru că a sosit iarăşi sezonul instabilităţii politice, Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet îşi ia, din nou, în serios menirea şi vine în ajutorul publicului cu câteva sfaturi care să vă păzească de bolile de sezon. Niciuna nu se dovedeşte astăzi o ameninţare mai mare la sănătatea politică decât tehnocratita.  Tehnocratosis aphex twinata, cum este cunoscută în jargonul medical-politic, este o afecţiune a corpului social, care se instalează atunci când din corpul social scade numărul globulelor de stânga, de centru şi de dreapta. Simptomele caracteristice tehnocratitei sunt după cum urmează:


  • datorită lipsei globulelor cu pricina, corpul social semnalează o pierdere la nivel tegumentar a culorii politice;
  • corpul social afişează un apetit scăzut pentru ideologie, politică, dezbatere;
  • se instalează la nivelul corpului social febra meritocratică (între 37 cu 6 şi 38 cu 5 pe termometrul politic);
  • corpul social afişează o reacţie de respingere a aparatului reproducător politic în funcţiune, şi cere înlocuirea lui cu unul nou, specializat şi erect din punct de vedere moral;
   În stadiul ei final, tehnocratosis aphex twinata se manifestă cel mai acut nu la nivelul corpului social, ci la nivelul corpului politic, care este substituit complet de unul apolitic şi specializat. Bineînţeles, această înlocuire este doar la nivel superficial, tendoanele politice rămânând agăţate la aceeaşi capacitate motorie a corpului politic temporar dezactivat. Nici semnalmentele specializării şi apolitizării nu trebuiesc luate prea în serios, recomandă medicii noştri. Ele deghizează doar cauze clinice mai profunde şi fără îndoială cu o coloratură politică, o coloratură din păcate neadecvată, dacă nu chiar ameninţătoare, la sănătatea politică a corpului social, şi aşa palid şi apatic.
Pacient diagnosticat cu tehnocratită în ultimul stadiu
   Deşi pare o boală serioasă, care poate provoca alarmare, noi, aici la Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet, recomandăm pacienţilor noştri să nu intre în panică, deoacamdată. După cum spuneam la început, tehnocratita este o boală de sezon, care recidivează cu fiecare sezon de instabilitate politică. În ţara noastră, erupţii serioase de tehnocratosis aphex twinata s-au resimţit în anii 1991 (guvernul Stolojan), 1999 (guvernul Isărescu) şi 2012 (guvernul Ungureanu), dar toate au trecut repede, de la sine, şi fără efecte efecte vizibile la nivelul corpului social. Este foarte posibil să vorbim acum despre acelaşi lucru. Cu toate acestea, cercetătorii de la Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet, singura instituţie din ţară care a primit finanţare pentru cercetare de la UEFISCDI, câtă vreme a fost patronată de Adrian Curaj, actualul ministru al Educaţiei, este foarte atentă cu evoluţia tehnocratitei. Studiile preliminare, confruntate cu cele pe care le-am desfăşurat în filialele noastre de la Washington, Berlin, Londra şi Paris, arată că tehnocratosis aphex twinata a dezvoltat o tulpină foarte rezistentă în ultimii ani, care are tendinţa să transforme boala dintr-una de sezon, într-una cronică, cu care corpul social va trebui să se obişnuiască. Nu putem fi siguri, dar promitem să vă ţinem la curent cu evoluţia cercetărilor.
   Aşadar, tocmai pentru că prezintă riscuri de acutizare şi cronicizare, este cu atât mai important să urmaţi tratamentul pe care-l prescriem aici. Sfatul nostru este să urmaţi acest tratament și preventiv, căci la mijloc se află sănătatea dumneavoastră politică. Se recomandă:
  • administrarea unor lecturi de literatură politică din şase în şase ore (iluminişti francezi, ceva Marx, ce aveţi prin casă...);
  • administrarea unor duşuri reci pentru trezirea la realitate;
  • exersarea capacităţii politice prin implicarea în diverse acţiuni civice din oraşele şi comunele patriei;
  • corpul social este încurajat să facă mai mult sport de echipă în vederea obţinerii unui corp politic frumos şi sănătos (recomandăm sindicalizarea, organizarea de manifestaţii şi proteste, înfiinţarea de partide etc.). Atragem atenţia ca pacienţii să nu exagereze totuşi în practicarea acestor sporturi, căci prea mult effort poate duce la instalarea febrei musculare politice.
  • foarte important, NU se recomandă deschiderea televizorului pe tot parcursul sezonului, sau chiar vieţii;
   În speranţa că sfaturile noastre vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste disconfortul provocat de tehnocratită, Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet vă doreşte o sănătate politică cât mai puternică şi rezistentă în faţa germenilor care ne-o pun la înceracre cu fiecare sezon de instabilitate politică. Să ne auzim cu bine la următoarea criză, când Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet îşi va lua din nou angajamentul de a fi alături de populaţia atinsă de greutăţile bolilor istorice şi politice. Multă Sănătate!

Postări populare de pe acest blog

Cel mai popular fake news din România

Există în mass-media autohtonă, aia care se pretinde quality și e luată ca atare de către o bună parte din populația cu pretenții, o panică și revoltă constante față de fenomenul fake news. De vreun an și ceva suntem lămuriți, din cînd în cînd, despre acest mare și pervers bai, despre cît de dăunător este, cui folosește și cum funcționează. Acestui militantism anti-fake news se adaugă tot mai des articole și luări de poziție despre propaganda dușmană, adică rusească, consumatorii de media fiind, de asemenea, lămuriți cum stă treaba și cu acest pericol care mișună printre noi corupînd minți și suflete. Pe o astfel de platformă quality am citit zilele astea un articol despre parșiva propagandă rusă, în cursul căruia jurnalista reamintea o lămurire clișeu:
Încă din anii 70au fost studiate modurile în care un mesaj fals ajunge să fie receptat ca adevărat de auditoriu. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că simpla repetare a unui mesaj îl face să fie receptat drept credibil.…

Cum poți supraviețui cu minimul pe economie + bonuri și, în același timp, să scapi de acuzația de lene și nemuncă? Studiu de caz.

Cu cîteva luni în urmă scriam pentru Gazeta de Artă Politică un scurt material despre tăietorii/furnizorii de lemne din mediul rural, bazîndu-mă pe cazurile a cîtorva persoane cu care am avut contact direct. Săptămîna trecută m-am pomenit că am nevoie de o căruță de lemne, așa că m-am interesat să văd cine mă poate ajuta. Spre deosebire de anii trecuți, nu am mai văzut căruțași umblînd și oferindu-se să-ți vîndă sau aducă lemne. Cică s-a intrat tare în ei, că nu se mai putea. Într-un final, cineva tot m-a servit și m-a lămurit că nu știe care-i faza cu lemnele, că pentru el asta e o activitate ocazională, de nevoie. Pentru că are serviciu, fiind angajat la Fujikura. Între o rundă de tăiat lemne și două țigări, m-a lămurit cum e cu traiul de angajat și de ce a ajuns cu lemnele duminică după masă și nu sâmbătă, precum ne fusese înțelegerea. A băgat ore suplimentare la muncă vineri noaptea, pînă la 6 dimineața. Apoi, ajuns acasă, a trebuit să meargă la scos de cartofi pe petecul lor de t…

Discipolii lui Noica în România post-decembristă - de Felician Velimirovici

Ce au făcut intelectualii din „grupul Noica” odată ieşiţi din comunism? În primul rând, încă de la începutul perioadei post-decembriste ei şi-au asumat un rol civic în societatea românească, asumare care s-a manifestat prin coagularea lor în jurul unor reviste care propuneau solidarităţi intelectuale centrate pe valorile democraţiei liberale, pro-occidentale, ale societăţii deschise şi care manifestau atitudini net anti-comuniste şi anti-feseniste (revista 22, Dilema, etc.). La 30 decembrie 1989, profesorul Gabriel Liiceanu a publicat cunoscutul său Apelcătrelichele în care recomanda Nomenklaturii partidului comunist şi în general tuturor celor care „au făcut cu putinţă oroarea” vreme de 40 de ani căinţa şi retragerea din spaţiul public românesc: „Nu mai apăreţi la televiziune, nu mai scrieţi în ziare, nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună. Lăsaţi cuvintele să spună ce spun, nu mai folosiţi o vreme vorbele demnitate, libert…

Comentarii