Ieri
dimineaţă, pe un frig turbat de mocnea mercurul în termometre, am pornit
hotărât spre târg pentru a cumpăra un sac de cartofi, atât de necesar pentru
buna orânduire a vieţii unui doctorand POSDRU. După cum bine ştiţi, la Bonţida
se organizează târgul în fiecare primă duminincă din lună, atrăgând comercianţi
din întreg bazinul someşean, cam ca şi Leipzigul de altă dată. Fiind zi de
sărbătoare (Boboteaza) am avut parte de o variantă sărăcăcioasă, fastul şi
euforia zilelor mai calde lipsind cu desăvârşire. Din păcate nu am avut noroc
cu cartofii, astfel că m-am văzut nevoit să iau în calcul varianta umblatului
pe la vecinii mai gospodari, dar dacă tot m-am ostenit să merg până la târg, am
cumpărat câteva kilograme de mere de import.
Am trecut
printre câteva tarabe cu nădragi şi laibăre, pe lângă alta cu ceptare ţărăneşti
tradiţionale, de import, îndreptându-mă spre copertina din tablă unde se
îmbulzeau pofticioşii mei consăteni, hipnotizaţi de un şfârlaiţ aprig ce venea
din spatele unei pretinse tarabe. Mânat de instinctul de supravieţuire şi de
mirosul barbar al micilor tăvăliţi pe grătarul încins, am pornit alături de
însoţitorii mei, B.V. şi A. E. să ne alăturăm poporului flămând, pentru a
servi în tihnă un delicios MIC dejun. După ce ne-am plasat într-o coadă
aproximativă ce amintea de nostalgicele vremuri ale vârstei de aur, am aruncat
o privire chinuită către “raftul” cu băuturi, trecând în revistă oferta: de la
Iancu cel aducător de “dreptate şi tărie” până la cafeaua (din termos) cu
frişcă, nelipsind vinul chimic fiert şi tradiţionalele R26 şi V33 cu care se
omeneşte de decenii poporul însetat. Cola şi berea nu le-am luat în calcul pe vremea asta.
Tot înălţându-ne pe vârful picioarelor
pândeam preţul micilor pentru a evalua succint posibilităţile financiare,
mizând încă o dată pe capacitatea de comprimare a stomacului. Nicăieri un era
afişat preţul aşa că am fost nevoiţi să întrebăm gestionarul prins în servirea celorlalţi
muşterii şi căruia nu puteam să-i desluşim chipul deşi din profil ne părea extrem
de familiar. Când şi-a întors chipul plin de subînţelesuri şi măcinat de
socoteli şi procente am avut un şoc teribil, mai mai să ne prăbuşim peste
taraba cu băuturi. N-o să vă vină să credeţi, dar cel care profita de
conjunctura metereologico-calendaristică favorabilă – fiind singurul care
vindea mici a plusat cu 50 de bani preţul – era nimeni altul decât celebrul
actor rus Gérard Depardieu, care ne-a recunoscut din prima.
După ce ne-a servit câţiva
mici preparaţi cu şarm şi rafinament şi un nes fără frişcă a acceptat să
servească un întăritor alături de noi, lăsând înfloritoarea afacere în seama
unui adjunct. Aşa am aflat care au fost motivele acestei surprinzătoare şi
binevenite apariţii incongnito a faimosului star. Bonţida i-a atras atenţia
prin posibilităţile economice, el folosind adesea sintagma „paradis fiscal” în
descrierea modestei aşezări someşene. Îşi exemplifica această afirmaţie prin
lipsa preţului afişat, prin preţurile ridicate ad-hoc la băuturi şi cele
servite şi prin absenţa oricărei forme de bon fiscal sau factură. „Am dat
lovitura!”, spunea el cu ochii licărindu-i şi cu V33-ul clujean gâlgâindu-i
prin instalaţii. Nici în fieful lui Putin nu a găsit atâta confort fiscal şi
dreptate socială. În plus, muzica de pe Someş exemplificată prin ceterele
răblăgite ale lui Cornel şi Janos, pe care-i acontase pe toată durata
sărbătorilor, l-au ajutat să redescopere micile bucurii şi ironii ale vieţii.
„Cel pe care îl tot vedeţi pe Euronews şi alte canale de ştiri nu sunt eu. E o
sosie plătită ieftin şi la negru ca să distragă atenţia mass-media, să le dea
un cadavru de devorat în timp ce eu îmi mân în linişte afacerile aici pe malul
Someşului, savurând din plin plăcerea banului câştigat prin sudoare şi
neimpozitare, şi departe de toată isteria fanilor. Mă bucur să văd că aici
Gyuri Bácsi şi badea Aurel sunt mai faimoşi decât mine. Nici nu ştiţi ce bucurie mi-a adus
anonimatul şi taraba aceasta cu mici! De la Ignatiu al lui Kennedy Toole am
reînvăţat simplitatea şi bucuria vieţii, a muncii şi mai ales a protestului."
Ne-a mai înşirat el multe
despre cum şi-a cumpărat o casă ieftină dar faină pe drumul ce vine dinspre
gară, despre cum şi-a făcut în ascuns buletinul la Gherla, schimbându-şi numele
în Grigore Depărdău, cu acceptul autorităţilor locale care, consumatoare de
cinematografie sud-americană fiind, nu l-au recunoscut. Despre cum râde el
seara când se uită la TV şi vede circul dezgustător declanşat de moartea
Nemuritorului, specificând că deşi a făcut pipi pe el cândva în semn de
protest, redescoperirea farmecului şi plăcerilor aduse de anonimat şi vânzarea
de mici l-au convins că e musai să se ferească de ispita popularităţii. Tocmai de aceea va face tot ce-i stă în putere pentru a nu permite
presei transformarea decesului său într-un spectacol necrofilic de prost gust. A tot bombănit, cu amărăciune, despre faptul că marţi trebuie să fie la Paris la tribunal pentru că s-a dat cu scuterul prin Paris, beat, şi a fost prins. Că n-are niciun chef de mers şi că mai bine pierde vremea la Garofiţa, la păcănele. Ne-a
sporovăit şi despre o invitaţie trimisă unei doamne celebre extrem de
preocupată de soarta animalelor, în care i-a vorbit de alimentaţia sănătoasă –
lapte şi lături – de care beneficiază exemplarele canine care populează mirificele
plaiuri bonţidene. A mai spus el multe dar la un moment dat din cauza
puternicului accent rusesc şi datorită consumului excesiv de tărie
prodvinalcoolică nu i-am mai putut înţelege franceza; aşa că, pretextând că
mergem după baracă să facem un pipi, ne-am luat plasa cu mere şi am şterpelit-o
către casă.
Extraordinar! Am ris, pe alocuri, in hohote. Multumesc. :)
RăspundețiȘtergere