CARE-I BAIU' CU NOI?

Liga Oamenilor de Cultură Bonţideni reprezintă un amplu aşezământ cultural ce reuneşte tineri dornici să se căpătuiască într-ale culturii şi să împărtăşească câte ceva din avutul lor intelectual. Rânduită ad-hoc şi din mers pe clasicul model caracatiţă, Liga îşi extinde tentaculele fine şi unse cu diverse alifii de soi în varii domenii, având ca liant trei criterii: simţul umorului – caracteristică necesară tuturor membrilor şi aspiranţilor la un fotoliu, fie şi unul modest, în strana bonţideană; deschiderea spre universul cultural; fidelitatea faţă de principiul bunului-simţ. Propunându-ne să dezvoltăm în timp o platformă cât mai solidă pentru dialog, critică şi promovare a diverselor produse culturale, am pornit la drum în toamna lui 2010. Denumirea aşezământului se datorează discretei localităţi someşene, Bonţida, vechi centru istoric al spiritualităţii şi culturii româno-maghiaro-ţigăneşti şi vatră adoptivă a unui semnificativ (prin calitate, desigur) număr de cărturari clujeni, care au transformat într-un timp scurt un modest domeniu din preajma castelului  Bánffy într-o veritabilă Castalie postmodernă. Prin adopţie şi ispitiri succesive, generosul spaţiu bonţidean a făcut ca o serie de oameni de cultură din mănosul spaţiu carpato-danubiano – pontic să graviteze pe orbita sa. Reuniunile organizate la conacul intercultural bonţidean au consolidat Liga Oamenilor de Cultură Bonţideni, iar activitatea bloggeristică fecundă a profilat-o ca un organism de nădejde în lumea culturală contemporană. La toate acestea se adaugă aportul cititorilor noştri, fideli sau aventurieri, care ne-au determinat să ne dezvoltăm activitatea.

9 comentarii:

 1. baiu' cu voi îi că aţi ratat apostroful :)) ultra lame!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Apostrofu' ca apostrofu', dar virgula dintre subiect și predicat e ultra-cultă.

   Ștergere
  2. mulțumim pentru observație. am remediat rușinoasele folosiri ale virgulei. pretențiile noastre nu sunt ultra-culte sau ultra-spirituale. nici n-avem cum, în calitate de reprezentanți ai unei intelectualități țărănești și periferice.

   Ștergere
 2. Felicitări vouă ! Personal intenționez să adun împreună mai multe organisme culturale din Cluj din care fac parte, ca de exemplu: Cenaclul Satiricon, Liga Scriitorilor din România, cenaclul Octavian Goga al cadrelor didactice, fundația culturală Constantin Brâncuși etc, să organizez un cenaclu literar și nu numai, într-un spațiu din Răscruci, pe care am de gând să-l intitulez chiar așa: Întâlnirile de la Răscruci.S-ar putea să ne intersectăm pe viitor în zonă și asta mi se pare un lucru bun...

  RăspundețiȘtergere
 3. Liga Oamenilor de Cultură Bonțideni nu știe că Banffy, este Bánffy. Atât și nimic mai mult despre respectul față de alte culturi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mulțumimm pentru observație. Am remediat eroarea. De regulă nu ne scăpa.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu faceți o filială-n București?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am face cu mare drag, numai să găsim colaboratori. Așteptăm propuneri, idei, materiale.

   Ștergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog