Derulate pe parcursul a 37 de ani, săpăturile arheologice coordonate de istoricul prof. Univ. Drd. Demetrius Însuşianu au adus noi dovezi ale continuităţii locuirii teritoriului Daciei după retragerea aureliană. Concentrate în arealul Tibiscum-Ampelum-Micia persilienele munci ştiinţifice de extragere a dovezilor necesare întăririi adevărului istoric în general acceptat, au fost dublate de rafinate analize, comparaţii şi mistificări ale unei echipe coordonate de reputatul arheolog dna. Prof. Univ. Dr. Matilda Pascal Bruckner de la Universitatea Tehnică de Ştiinţe ale Naturii Umane şi Sociale „Cleopatra”din Iclod . O adevărată provocare au fost demersurile de urmărire a răspândirii ADN-ului soldaţilor din legiunile şi trupele auxiliare romane aşezate în Dacia după cele două conflagraţii daco-romane care au zguduit tihnita lume a antichităţii. În cele ce urmează vom destăinui desfăşurarea cercetării, direcţiile majore, concluziile ce vor reaşeza pe baze noi scrisul istoric românesc, precum şi primele efecte în cultura română mondială.
Două mari direcţii au fost urmărite în această cercetare:
1. Activitatea militară, socio-culturală şi mai ales sexuală a legiunilor romane stabilite în Dacia.
2. reconstituirea traseului ADN-ului soldaţilor care au avut de-a face cu băştinaşele, împărţiţi în următoarele categorii:
a) Însuraţi, dar care aveau ţiitoare sau diverse aventuri cu frumuseţile autohtone.
b) Necăsătoriţi, dar care căutau doar distracţii, evitând relaţiile serioase din diverse motive, printre care, considerăm noi, unul major a fost condiţia lor de soldaţi, pasibil oricând de transferuri.
c) Necăsătoriţi, dar care căutau fete serioase pentru relaţii stabile de lungă durată, uneori vizând căsătoria. Aceştia se împart în 2 subcategorii:
- doreau să întemeieze o familie şi să se stabilească în Dacia după satisfacerea serviciului militar.
- doreau să întemeieze o familie şi să plece în occident la finalul serviciului militar.
d) Văduvi, divorţaţi, dornici să îşi refacă viaţa.
Un important punct de plecare l-a reprezentat originea trupelor auxiliare, în special originea etnică. Astfel în arealul vizat de acest amplu proces de restituire a fărâmelor de adevăr istoric din trecutul patriei, în conformitate cu diplomele Daciei Superioare di 120-126 au fost aşezate următoarele trupe auxiliare: Mauri gentiles equites, numerus Maurorum Tibiscensium – la Tibiscum[1]- numerus Maurorum Miciensium – la Micia – şi numerus Maurorum Hisp. – la Ampelum. De asemenea, conform unei diplome militare din 158 se menţionează vexillarii Africae et Mauretaniae Caesarensis.[2] Astea erau lucruri ştiute dinainte de săpături, însă ce au dat la iveală demersurile ştiinţifice a lărgit mult sfera interpretativă. După cum lesne aţi putut observa din denumirile auxiliilor, atât specialiştii cât şi publicul mai puţin iniţiat dar setos de cunoaşterea istoriei adevărate, trupele erau de origine africană. Truismul a fost confirmat şi de săpăturile care au scos la iveală câteva morminte în care zăceau câteva oseminte ale unor soldaţi, uşor de recunoscut după podoabe, veşminte şi dimensiuni. S-au prevalat câteva probe de ADN care au fost duse la Centrul Ambulant de Studiere a ADN-ului şi a Sângelui. Faptul că după aflarea rezultatelor, prin comparaţie şi analiză s-au găsit o serie de urmaşi în rândul localnicilor nu a surprins echipa de cercetători. Dl. Însuşianu a recomandat contactarea unei echipe serioase de antropologi, etnologi şi cercetători ai mentalităţilor colective pentru sondarea şi demitologizarea mentalului băştinaşilor, a habitutinilor lor şi a datinilor lor.
Pe de altă parte un comando bine antrenat de specialişti în puricarea arhivelor a fost contactat pentru a urmări firul istoric al cărui capăt tocmai a fost găsit. Arhivele statului, mănăstirilor, muzeelor etc. din zonă au fost luate cu asalt iar în aproximativ 5 ani, după o muncă istovitoare, bineînţeles pigmentată cu fel de fel de peripeţii şi picanterii arhivistice, au fost epuizate toate fondurile posibile, fiind restituite o serie de adevăruri istorice de însemnătate mai mare sau mai mică, ba chiar unele dintre ele de-a dreptul nesemnificative. Unele dintre ele au fost publicate în diverse volume de documente, iar altele au slujit drept temei unor ample proiecte de explorare istoriografică celor care n-au timp de arhive. Pentru cei interesaţi menţionăm câteva titluri care ne-au atras atenţia sau care au beneficiat de o serie de recenzii ademenitoare: „Carte, lectură şi societate în Tibiscum, secolele III-IX” „Ampelum – vatră de spirtualitate africană şi conştiinţă românească. Contribuţii documentare”, „ Mentalităţi colective şi imaginar social în diverse ţinuturi”, „Viaţă religioasă şi socială în Micia de la început până azi. Contribuţii documentare”, „Istoria ideilor şi credinţelor religioase în rândul urmaşilor maurilor colonizaţi în Dacia”, „Perspective asupra etnogenezei poporului român: latinismul, dacismul, africanismul”, „Istorie şi mit în conştiinţa strămoşilor africani din Dacia”, „Conştiinţă naţională şi activism politic la elitele maure din Tibiscum în secolele IV-VI” şi altele.
Nikolaie Feer şi etnogeneza poporului rromân.
Surprinzătoare a fost poziţia unui istoric de şcoală mai nouă care a lansat teribila ipoteză a continuităţii prezenţei africanilor din rândul legiunilor romane, prin intermediul rromilor / ţiganilor, rezultat al fuzionării sângelui dac cu cel maur, african etc. În acest sens în lucrările „Noi nu suntem urmaşii Sarmizegetuzei” şi „Dacia maurensis” istoricul Nikolaie Feer aduce o serie de argumente din sfera demografiei, mentalităţilor colective, etnologiei, mitologiei etc. Aşa s-ar explica şi numele de azi: România, de la latinesul rrom – roman Rămas (în diverse provincii) conform dicţionarului Lexicusm verbiorum latinarum erant, Siracuza, 1789, Ed. Fornario). Un alt argument forte adus de venerabilul istoric este cel al transhumanţei. Reluând analiaza acestei probleme, intens dezbătută de etnologi precum D. Drăghicescu, Ovid Densuşianu sau Petru Cercel, el arată că deşi principiul peregrinării s-a transferat prin contaminare şi contagiune mentală populaţiilor alogene din românia (cumani, pecenegi, slavi, daci, carpi, buri, bessi, avari etc) rromi sunt adevăraţii păstrători ai acestei tradiţii strămoşeşti care se pare că porneşte de la transhumanţa cămilelor maure ale coloniştilor. O altă curajoasă concluzie este legată de descălecatul lui Negru-Vodă, enigmă în sfârşit elucidată. Pornind de la principiul medieval ars combinatoria (principiu care a dat rezultate miraculoase şi în cazul istoricului religiilor Ioan Petru Culianu), istoricul a combinat sursele şi concluziile legate de specificul ţigănesc al transhumanţei, cu culoarea atribuită lui Vodă, specifică de asemenea populaţiei stră-române de sorginte africană. Intrând în sfera subtilităţilor şi rafinamentelor interpretative, autorul purcede la analizarea etimologică a unor cuvinte şi expresii precum „negru de furie” de origine dacică, preluată în limbajul şi cultura coloniştilor africani, strămoşi ai românilor. Expresia denotă modul în care populaţia autohtonă percepea coloniştii. „a nu avea nici cât negru sub unghii” – de origine rromă, mai precis stră-rromă, ţine de specificul populaţiei, cel puţin la nivelul în care ceilalţi îi percep. Să nu mai vorbim de toponimele: Negreşti-Oaş, Cascada Neagra şi....MAREA NEAGRĂ.
Astfel, după ce înşiră o serie de argumente imbatabile autorul trage o serie de concluzii revoluţionare, dintre care amintim: invalidează teoria clasică legată de etnogeneza poporului român care porneşte de la fuziunea daco-romană, vorbind de un triumvirat genetic: fuziunea daco-africano (rromă) – română. Peste acest fundament s-au aşezat popoarele migratoare, adică circa 90% din populaţia actuală a României.
Revenind la amplul proiect arheologic, publicarea rezultatelor finale şi totale ale cercetării în lucrarea „Noi adevăruri şi adaosuri la adevărurile istorice mai vechi – studii arheologice, etnologice, mitologice şi antropologice” a însumat 163 de volume a câte aprox 850 de pagini fiecare. Efectele nu au întârziat să apară, Universitatea Zamolxe I din Orastie plasându-l drept bibliografie obligatorie în cadrul cursurilor de istorie ale Facultăţii de Istorie şi Sofistică şi pregătind medalierea autorilor cu ocazia dezvelirii altarului lui Zamolxe de la Buceşti în zilele de 5-6 Noiembrie ac.
foarte interesante aceste studii care sintetizeaza inca odata adevarata istorie, asa cum a fost ea, despre poporul nostru, vatra a civilizatiei. de un singur aspect sunt nemultumit si anume ca imbatabilii nostri cercetatori nu au luat in calcul si perspectiva muzicologica de cercetare a istoriei antice. astfel ar fi aflat ca pe pamanturile patriei noastre si-au desfasurat activitatea renumiti muzicologi precum Nelus Ploiestensis, Rromica Puceanes sau Catanga de Cartagina.
RăspundețiȘtergereSe stie , prin 1700 , Biserica Greco-Catolica a primit in Transilvania multe beneficii, atat materiale, cat si legislative, dar si indrumarile logistice.
ȘtergereAstfel, imparatii habsburgi aveau in ierarhii uniti o eficienta "mana de ajutor", deoarece, ei fiind de nationalitate romana, ii puteau atrage mai usor pe romani, prin religie, sub jurisdictia lor, rupandu-i astfel de vechea Biserica romanesaca, cea ortodoxa, prin care romanii din Transilvania se simteau uniti cu romanii de peste Carpati .
"Atarnarea" ei de Arhiepiscopia Catolica Maghiara de Esztergom, avand intotdeauna un iezuit care controla activitatea fiecarui ierarh unit ,arat ce "hram poarta!
Asa se explica lupta fatisa a greco-catolicilor din Transilvania fata de Biserica Ortodoxa.
domnule mihailandrei, observ că vă depuneţi obsesiile antigreco-catolice pe oriunde puteţi. vă înţeleg sentimentele de frustrare şi neputinţă ce vă copleşesc mai ales atunci când zestrea intelectuală şi pregătirea precară nu vă permit să purtaţi o discuţie bine fundamentată argumentativ şi lipsită de patima ce vă orbeşte. judecata dvs. e simplistă, clişeele ce le emiteţi sunt plictisitoare şi obositoare. toate acestea trădează oboseala şi prezenţa anumitor deficienţe de ordin psihic. vă recomand să vă odihniţi o vreme. v-aş fi recomandat cu inima deschisă să citiţi ceva, dar tare mă tem că la încrâncenarea de care daţi dovadă, lectura v-ar tulbura şi mai tare, mai ales când e riscul să erodeze prejudecăţile ce vă ajută să trăiţi cât de cât împăcat şi potolit.
ȘtergereDin păcate noile cercetări nu iau în considerare evoluţiile complexe de la sfârşitul Primei Vârste a Fierului. Se pare că aceasta s-a încheiat în urma epuizării misterioase a produselor fieroase din bazinul carpatic.Evenimentul este pus pe seama unui val migrator de colectori-culegători cu o deosebită afinitate pentru fier.Pentru mai multe detalii recomand binecunoscuta lucrare "Dacia înainte de Rromihete".
RăspundețiȘtergereFoarte juste observatii punctate in cuprinsul acestei (aparent) modeste contributii. Caci modesta este doar prin cantitate; calitatea acestor adevaruri ultime insa e cea care-i conferă o nepreţuită valoare. Evident, istoricii noştrii, vanduţi fiind intereselor străine de neam şi de patrie, se vor face că trec cu vederea fundamentala expunere de mai sus. Dar ne-am obişnuit noi, adevăraţii Daci. O observaţie totuşi îmi îngădui: mi se pare că nu se pune suficient accent pe 2 mari şi deosebit de importante constante ale glorioasei istorii a multimilenarului nostru popor. Anume: neabătuta continuitate în vatra străbună, respectiv permanenta ameninţare din partea vecinilor iredentişti dintotdeauna care iată, chiar zilele acestea din nou îşi ridică capul în speranţa că ne vor cotropi (sau măcar răpi o parte din) patria noastră străbună. Ei nu vor să accepte că NOI AM FOST AICI DINTOTDEAUNA (aşadar, nu am fost nici urmaşii Rromei!)
RăspundețiȘtergereNapo Leon Slăbescu
Ştie careva când încep înscrierile la Universitatea Zamolxis I din Orăştie? Am înţeles că acolo nu au taxe. Dimpotrivă, ei îţi plătesc ţie taxe ca să te înscrii la ei la facultate.
RăspundețiȘtergerede cateva saptamani citesc in timpul liber astfel de scrieri cautand informatii si date... gasesc fascinanta senzatia 'redescoperirii' istoriei, singura varianta invatata/cunoscuta din manualele publicate inainte si imediat dupa '89 fiind cel putin precara.
RăspundețiȘtergereeste de apreciat si se apreciaza timpul si energia acordate acestor bloguri.
imi cer scuze pt exprimare, nu stapanesc limba romana asa cum mi-as dori.
*lucrul deranjant, prezent nu doar pe o pagina sau un blog, este metoda de jignire si injurie a cititorului roman de catre cititorul roman prin vocabular, exprimare, ironie, etc. anonimatul nu tine loc de buna educare...
Jon E
Sacramento
Nu se stie niciodata daca nu este mai bine sa iti vezi de treaba ta.
RăspundețiȘtergereMai ales cand nu se stie cu cine sau cu CE ai de-aface.
secu ii pi urmili tradatorilor de neam si tara
ȘtergereMai ales daca ai de-a face cu un Anonim mistuit de nenumarate complexe de inferioritate si superioritate ;)
RăspundețiȘtergerebine punctat.
Ștergeresefu arheologilkor fiinde nicolaie linguraru,zis guta fata de maqimuta iar finantator cioaba-mancati-as.......
RăspundețiȘtergereDeci, dacă am înțeles bine, rromii nu sunt originari din India, ci sunt populație multimilenară a acestor pământuri "rrome"; care va sa zică, România= patria rromilor= noi romanii suntem rromi (țigani). Bravo nouă! Totuși, a forța legătura dintre soldații romani de origine africană și rromi mi se pare cam mult (ați dovedit prin analiză ADN?). De asemenea, mi se pare forțată conexiunea dintre aceștia bazată pe nomadism; de ce nu relaționați nomadismul rromilor cu nomadismul popoarelor migratoare care au invadat Europa în primul mileniu d.Chr.? Ce să zic? Mie mi se pare ceva cu totul fals, care urmărește un scop ascuns, o MISTIFICARE ce probabil ar face bine altora si mult rău nouă, românilor.
RăspundețiȘtergerete doare la etnogeneză? adevărul gol goluţ e greu de servit fără aditivi.
ȘtergereDoamne, mare ti-e gradina ! Aviz celor de la "Times New Roman"
RăspundețiȘtergereTrezireaaaa !
Oameni care se vor intregi la cap se cearta pe urma unui articol "caterinca".
Prof. Univ. Dr. Matilda Pascal Bruckner ? Este vorba de copila lui Pascal Bruckner cu Matilda Pascal Cojocaritza ? Foarte tare ! De mult nu am mai ras atat !!!
Universitatea Tehnică de Ştiinţe ale Naturii Umane şi Sociale „Cleopatra”din Iclod ? :))))))))))))))))))))))))
Radem noi radem dar e foarte trist. Cel putin 8 din 10 oameni cred ca e pe bune povestea asta si sunt gata fie sa o asimileze fie sa sara la bataie.
cam aveţi dreptatate, din păcate! oricum, important este că încă sunt suficienţi oameni lucizi şi capabili să guste un pamflet.
Ștergerecum adica? nu i pi buni ? ioi domne ca io iera cit p aci sa ma duc sa l controlez pa ala mic al meu ca tare o ieshit tuciuriu ca aia din buzau !
Ștergere"prof. Univ. Drd. Demetrius Însuşianu"
RăspundețiȘtergere:) :) :)
Ba esti un mare bou de origine romana,noi ceilalti romani verzi stim ca suntem continuatorii vechilor pelasgi, geti, daci si sa mai stii ca nu avem nevoie de aprobarea voastra mai cominternistilor jidoviti,daca mata a fost o curva si s-a culcat cu traian asta nu inseamna ca PIERIT-AU DACII,du-te dracului imbecilule.
RăspundețiȘtergere1. Mă-ta are cratimă, asta pe lângă alte probleme de care nici tu nici ea nu ştiţi bine.
Ștergere2. În caz că nu ştii, s-au găsit nişte tăbliţe la Sinaia, în limba DACICĂ. Ai putea face un minim efort să scrii în limba strămoşilor tăi, dacă tot te încordezi ca Decebal la Traian.
3. Români din ăştia verzi ca tine am întâlnit prin Harghita şi Covasna. Ies de 15 Martie şi fac scandal şi prin Cluj. Sunt sătul de verdele lor.
4. Trăieşti în România, nu în statul unitar centralizat şi neatârnat al lui Burebista, aşa că scrie corect româneşte şi foloseşte diacriticile (semnele alea cu virgulă şi căciuliţe)
Sunteti dusi cu pluta fratilor .... nu am citit in viata mea atatea ineptii ,,,, puneti mana pe carte si nu mai debitati prostii. Tepes111
RăspundețiȘtergerePe Negru Voda unul l-a gasit cuman ...astia il gasesc tigan ... nu faceti distinctia intre legenda si adevar istoric .... Eu sunt prof. de istorie ... pot sa imi dau cu parerea ,,,,,dar unele personaje frustrate nu au dreptul sa comenteze . Tepes111
RăspundețiȘtergereDomnule profesor,
ȘtergereVă mulţumim că luaţi în serios acest material. În general cititorii râd la astfel de texte. Iar legat de pseudonimul cu care operaţi dvs., avem un material extrem de proaspăt care lămureşte chestiunea ţepelor. Cred că elevii care vă au ca şi dascăl sunt norocoşi.
Jidoviţilor aţi găsit şi voi o temă de pamflet. Măcar noi avem o istorie, dar voi nu! Umblaţi cu şatra ca ţiganii, şi vă oploşiţi ca ploşniţile acolo unde puteţi suge sânge mai lesne.
ȘtergereDe ce nu aţi scris despre "Istoria glorioasă" a jidanilor din Egipt sau cum Monika Levinski îşi rodea genunchii în faţa lui Bill?