Sfârşitul lumii cel de toate zilele
Ieri, la Buzău a avut loc un mic şi aşteptat “Sfârşit al lumii”. Al doilea din ultima săptămână şi al cincilea de la începutul anului. A fost amânat cu două săptămâni de către autorităţile locale pentru că pica în Postul Paştelui. Cum, de obicei, un astfel de eveniment are loc în Piaţa Daciei, cu lăutari - etno şi cârnaţi de brand local, a fost imperios necesar (expresie culeasă de la N. D. , 82 ani, ultimul constructor de cazemate ruseşti de pe valea Buzăului) să fie pus pe lista de aşteptare. Nu s-a supărat nimeni.
Evenimentul a trecut, oarecum, nebăgat în seamă. Nu s-a mai bucurat de popularitatea şi fastul celui din noiembrie 2008. Să se fi maturizat oare buzoienii de la ultimul carnaval politic ?! De neînţeles şi îngrijorătoare apatia lor civică , gândindu-ne că se apropie cu paşi repezi marele « Sfârşit al lumii » din 2012, sau poate mai devreme, anticipat cum se mai numeşte.
În ultimii douăzeci de ani am asistat la destule « sfârşituri » aşteptate cu nerăbdare, speranţă şi intensă trăire personală. Atent regizate, viu şi divers colorate dar, în nuanţe apropiate, sonore, îmbelşugate, bine şi cu mult înainte urzite, n-au facut decât să răscolească puţin nisipul din Sahara. Sau, măcar să te facă să decretezi eschatologic « …cred că-i sfârşitul lumii, cu ăştia ! « .
Orice sfârşit este, sau ar trebui să fie şi un început. Nou şi promiţător. La Buzău, debuturile sunt standardizate. Efectul fluture devine un model didactic de succes, evidenta corelare între teoria rece şi practica sumbră. Resemnat determinism buzoian, aşa cum a fost definită starea de manifestare locală, la seminarul cu tema « Mie îmi place să fiu grup ţintă », de către mine .
Poate, modificând ceva, oricât de puţin ar părea, în datele iniţiale ale programului există posibilitatea unor sensibile schimbări ale finalităţilor. Atunci « Sfârşitul lumii » ar fi mai mult decat o temă predilectă pentru hilare previziuni apocaliptice, sau subiect sinistru pentru scenarii scient-fiction. Ar aduce în sfârşit : pace, dragoste şi frică de Dumnezeu.
Articol nesemnat din neglijenţă !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru
Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...
-
foto: Dorin Vătavu Până recent satul Cacova Ierii nu se diferenţia cu mult de alte sate ale judeţului Cluj. Cârciuma lui Stan ...
-
Şedinţă a Grupului pentru Dialog Social Ce au făcut intelectualii din „ grupul Noica” odată ieşiţi din comunism? În primul rând, în...
-
Conacul Nanu, locul copilăriei ambasadorului Frederic Nanu În urmă cu mai bine de 90 de ani, boierul Costică Nanu î...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu