Omul Nou Ardelean





De ce transilvănismul e o ideologie la fel de toxică și de penibilă precum naționalismul pe care, cică, îl combate în numele unei solidarități supranaționale și multiculturale? Sau în ce constă superioritatea Omului Nou Ardelean?

        Am avut o perioadă în care am cochetat cu ideile transilvaniste, ca formă de contracarare a funarismului și naționalismului de hazna ce scotea din sărite orice om de bun-simț. Îmi cădea bine ideea de asumare a diferențelor regionale și locale existente (însă nu în termeni de superioritate) și a bogăției culturale presupuse de secole de conviețuire multietnică și multiconfesională. Am citit texte faine scrise de transilvaniști de ieri și de azi, am purtat discuții din care am aflat multe despre Transilvania și popoarele sale și în continuare urmăresc cu drag poveștile multor oameni și rămîn un suporter al diversității, multiculturalismului, csardașului și mă scot din sărite răsuflatele povești naționaliste despre neamuri și misiunile lor. Însă, deși am trecut cu vederea și le-am luat drept scăpări, derapaje izolate sau gafe omenești, nu am cum să nu sesizez continua proliferare în rîndul multor adepți ai transilvanismului a clișeelor despre superioritatea ardeleanului și disprețul grosolan, duhnind a rasism, față de locuitorii celorlalte regiuni și, desigur, față de romi, fie ei ardeleni sau din alte locuri. La unii, într-atît li se umflă hezașul de flatulațiile superiorității, încît, conviși că sunt exemplare de elită a faunei civilizate, o iau pe arătură în buna tradiție a disprețului nobiliar față de iobăgime, deși, după vorbă, după port, realizezi degrabă că noblețea și civilizația din vîrful cărora pretind că vorbesc, e doar un munte de căcat rasist înălțat la umbra celui mai grosolan șovinism.
         Nu, nu e un accident. Comentarii precum cele de mai jos mi-e dat să văd periodic, adunînd grămezi de likeuri în exerciții colective de masturbare publică a unora dintre cei care se cred superiori suboamenilor din alte colțuri ale țării. Omul alb sau albit din Cluj, Mediaș, Odorheiul Secuiesc sau Arad, e revoltat de invazia raselor inferioare și a sărăntocilor lipsiți de prestigiu, e suporter al supraomului instalat la Cotroceni și e convins că lui îi merge prost din cauza că e nevoit să împartă țara cu primitivii, hoții și puturoșii din regiunile care au aparținut altor imperii decît cel născător de civilizație Central-Europeană. Îi plac multe și vorbește mult despre muncă, cinste, hărnicie, ordine, responsabilitate etc. Dar nu vă mai plicitisesc cu enumerarea cunoscutelor clișee din care-și articulează imaginea de sine acești echivalenți ardeleni ai dacopaților, ci vă las să vă bucurați de lectura cîtorva comentarii dintr-o discuție purtată cu cîteva astfel de personaje.


Johanis dacă era hoț și șmecher,la ora actuală trebuia să stăpânească cel puțin jumătate din Sibiu.Poi nu v-ar fi rușine la mulți dintre voi,v-a adus Ceaușescu cu camioanele din te miri ce fundătură cu căcătoare din doi pari în fundul grădinii,v-a mutat în apartamente de bloc sau în casele naționalizate de ați crezut că veceul e fântână și că pereții au izvoare,de coborați în fața blocului să vă căcați iar acum vă dați mari critici și cunoscători,după ce ați prins gustul civilizației.”


Toti acei care contesta averea lui Iohannis , nu stie ce inseamna spiritul unui Ardelean cinstit si harnic ... pentru ca ei asteapta sa le vina totul de pomana "ca sunt mandrii Romani" In Transilvania viitorului are loc numai oameni harnici care gandesc si vibrează de emotie atat pentru trecutul , precum si viitorul nostru multietnic ! Trăiască Transilvania sănătoasă !”

Are dreptate! Ghinion pentru toți puturoșii și invidioșii! Toți vor moca!!!” (cu referire la cunoscutul răspuns prezidențial la întrebarea de ce nu au și alți profesori 6 case)

Dacă cineva reușește să priceapă în ce constă superioritatea unor astfel de fanatici, îl/o rog să-mi dea de știre. Pînă atunci, nu pot să zic decît că între efuziunile naționaliștilor și cele ale acestui tip de transilvăniști e doar o diferență de întindere geografică a teritoriului pe care-l venerează pînă la cretinizare.

17 comentarii:

  1. Când l-am găsit pe doctorul Ogume, aveam nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă ajute și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, prietenul meu a început să-mi trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand pe dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com. Sunați-l sau adăugați-l pe whatsapp prin: +2348069032895

    RăspundețiȘtergere
  2. Când l-am găsit pe doctorul Ogume, aveam nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă ajute și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, prietenul meu a început să-mi trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand pe dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com. Sunați-l sau adăugați-l pe whatsapp prin: +2348069032895

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog