Nou! Trei lepșe într-una singură! Cu cărți!

sursa foto: Cluj4all
Când am primit oferta găleții cu gheață, ca șansă teribilă de a ne propulsa în zona mondenităților de orice fel și a activismului mainstream și bine consiliat ca P.R., era cât pe ce să cedăm tentației dar n-am găsit nicio găleată curată prin șopru. Apoi moda #icebucketchallenge a intrat pe un trend derizoriu, transformându-se într-un simplu duș rece fără săpun, dar atent premeditat. Leapșa cărților ne-a atins într-un târziu, provocând o derută teribilă în ograda Ligii datorită faptului că în afară de ”Abecedar” și ”Bacul de nota 10” nu s-au prea găsit cărți care să schimbe viețile oamenilor Ligii. Poate doar ”Gromovnicul”, în cazul subsemnatului și ”Stan și hoții” (manuscris nepublicat al unui om al Ligii), în cazul lui Vătavu. Dar ideea a continuat să ne roadă și ne-am tot bătut capul cum să profităm de această efuziune a listelor schimbătoare de destine și cu aport consistent la conturarea unui profil de lector profund. Ne-am gândit la fel de fel de liste prin care am putea pune în lumină propria sofisticărie, dar ne-a speriat teama că ne-am putea trezi suferind de vreun început de statuie.  Atunci am căutat după idei de liste mai oneste, gen ”Top 10 cărți de căpătâi pe care n-ai reușit să le citești/termini, dar ți-e rușine să recunoști ca să nu pari incult” sau ”Top 10 cărți citite pe WC-u cu ajutorul cărora ți-ai desfătat simultan ”trupul” și ”sufletul” sau, în termeni populari, mecla și curul”. Asta din urmă părea prea grosolană (în pofida gradului ridicat de onestitate) pentru niște intelectuali așa fini, ca noi. Chiar și de la țară.



Salvarea ne-a venit când mi-am amintit de experiența traumatizantă a contactului cu Anticariatul Academic din Cluj (cei care i-au trecut pragul știu cum stă treaba). Și azi mă minunez când țin în mână cărți cumpărate prin 2004 la niște prețuri grosolane (ex. Castelul lui Kafka, ediția bpt, la 120.000 lei!). Pe scurt: Anticariatul în cauză este foarte bine dotat, cu titluri care provoacă saliva instant, însă prețurile fac din cărți un produs de lux și-ți generează o poftă teribilă de-al fura pe boss-ul care stă în spatele acestui busniss snobish, mai ales când aflii că e unul dintre marii colecționari de carte rară din România. Ideea că busnissul merge pe spatele ”pasionaților” cu tuflă groasă sau a disperaților care nu găsesc altundeva cartea căutată (și necesară nu știu cărui examen sau obsesie), nu are cum să nu fi declanșat în mintea multora dintre cei care i-au trecut pragul, dorința de a subtiliza ceva cărți de acolo, într-un exercițiu postmodern de haiducie intelectuală. Prin urmare, Liga propune o leapșă cât un Fightclub mai mic: Trei lepșe într-una singură, Top 10 cărți pe care ai reușit să le furi din Anticariatul Academic (nu contează că nu le-ai mai citit sau nu ți-au schimbat cu nimic viața), Top 10 cărți pe care ți-ai propus să le furi de la Anticariatul Academic în următoarele 6 luni și, pentru cei mai moderați, Top 10 cărți pe care ai vrut/ai vrea să le furi de la Anticariatul Academic dar n-ai curajul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog